Førstkommende lørdag er det ventet at flere tusen iranere samles i Berlin for å protestere mot det iranske regimet.

Iranske kilder anslår at det vil dukke opp 15.000 mennesker. Demonstrantene krever at dagens regime blir erstattet med demokrati.

Videre krever demonstrantene at det blir innført menneskerettigheter i landet, og etterlyser samtidig en slutt på dødsstraff, krigshissing, islamsk ekstremisme og en avvikling av det omstridte atomprogrammet.

I juni måned ble det avholdt tilsvarende demonstrasjoner i Brussel og Washington. Demonstrasjonen ble blant annet hyllet av USAs visepresident Mike Pence.

- Det vi ønsker å gjøre er å støtte opp om det iranske folket, de tusenvis som samlet seg utenfor Det hvite hus på fredag (21. juni red.anm.). Og de de titusener som protesterte i gatene i fjor i lokalsamfunnene i Iran, sa visepresidenten i et intervju med CBS News.

Det er også planlagt flere demonstrasjoner i Stockholm og London de neste ukene.

- I sin siste fase

Det er Det iranske motstandsrådet (NCRI), som er en paraplyorganisasjon for iranske opposisjons- og eksilgrupper, som arrangerer de koordinerte protestene i USA og Europa.

- Presteregimet er i sin siste fase, sier talsperson for NCRI, Shahin Gobadi, til Nettavisen.

- På en side er de (prestestyret red.anm.) beleiret av et samfunn i en eksplosiv situasjon og som vil avsette dette regimet. På den andre siden står de overfor en landsdekkende motstand i Iran som ledes av Folkets Mujahedin, sier Gobadi.

- Presteregimet anser økt undertrykkelse, eksport av terrorisme og aggresjon som eneste måten å overleve på.

- Uhyrlige løgner og sladder

- De (regimet red.anm.) har i desperasjon trappet opp sin terrorisme og demoniseringskampanje mot den iranske motstanden ved å formidle uhyrlige løgner og sladder for å hindre at verden skal se at det finnes et levedyktig og demokratisk alternativ i Iran, sier Gobadi.

Folkets Mujahedin er den største medlemsgruppen i NCRI. Mange analytikere mener Folkets Mujahedin og NCRI er én og samme organisasjon. Folkets Mujahedin sto oppført på USAs terrorliste fram til 2012, ifølge The Guardian. Målet deres er å få avsatt det sittende regimet i Iran, og stå klare til å overta makten ved et eventuelt regimefall.

Folkets Mujahedin er omstridt. Enkelte kaller gruppen en «fanatisk kult», mens andre mener gruppen er en viktig opposisjonsgruppe som kan erstatte prestestyret i Iran.

Tidligere presidentkandidat og New York-borgermester Rudy Giuliani er blant tilhengerne, og har tidligere uttalt til Nettavisen at Norge bør omfavne eksilgruppen som har base i Paris.

Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, er også en kjent tilhenger av gruppen.

Møtte Erna Solberg

Maryam Rajavi er leder for Folkets Mujahedin, og er tiltenkt rollen som Irans president ved et eventuelt regimeskifte.

Rajavi har ved flere anledninger besøkt Stortinget. Hun traff blant annet statsminister Erna Solberg (H) i 2006, da sistnevnte satt i utenrikskomiteen. Den iranske ambassaden hadde i forkant av møtet advart Stortinget mot å møte Rajavi.

- Ulv i fåreklær

Folkets Mujahedin har mange kritikere. Én av dem er tidligere statsråd og Frp-nestleder Per Sandberg, som fikk massiv kritikk etter at han dro på Iran-ferie i fjor sommer med sin norskiranske kjæreste.

Det hele endte med at Sandberg trakk seg som fiskeriminister og fra vervet som nestleder i Frp.

Han omtaler gruppen som en kult, og advarer mot demonstrasjonene som er i regi av Folkets Mujahedin.

- Demonstrasjon er et demokratisk verktøy. Verken denne demonstrasjonen eller andre stiller seg annerledes til interessen om å få avviklet dødsstraff eller skifte ut prestestyret og sånne ting. Men hvis det er Folkets Mujahedin som arrangerer disse protestene, er det i så fall ulv i fåreklær. Ingen skal si at ting vil bli bedre i Iran om denne kultorganisasjonen erstatter styret. Det vil bli verre, sier Sandberg til Nettavisen.

- Dette er en organisasjon som driver med terror mot enkeltmennesker, sier han.

- Mellom 80 og 90 prosent av befolkningen i Iran ønsker en annen styreform. Men så er det hundre prosent som ikke ønsker Folkets Mujahedin. Hvis det er de som har trykket på denne propagandaknappen, vil jeg advare på det sterkeste. Dette er en kult som seiler under falskt flagg, sier Sandberg.

- Bør det sittende regimet i Iran avskaffes, Sandberg?

- Styresettet må endres, sier han.

Indirekte drapstrusler

Sandberg hevder Folkets Mujahedin står bak indirekte drapstrusler mot ham og kjæresten Bahareh Letnes, og at de sprer propaganda og konspirasjonsteorier om dem på eksiliranske TV-kanaler.

- Folkets Mujahedin har drevet omfattende angrep mot oss. Men de benekter selvfølgelig alt, sier han.

- De står bak indirekte drapstrusler og et 22 minutter langt innslag på en iranskengelsk kanal med løgn og propaganda om meg, sier han.

Gobadi i paraplyorganisasjonen NCRI, som representerer Folkets Mujahedin, avviser anklagene på det sterkeste.

- Dette er nonsens. Dette kommer fra en mann som har etablerte bånd til terrorregimet Iran, som sier han er stolt av å gjøre forretninger med ayatollaene, som har møter med den iranske ambassadøren i Oslo. Disse påstandene er absurde og latterlige, sier Gobadi.

Etterlyser strengere sanksjoner

Mens amerikanerne kjører hardt på med sanksjoner mot det iranske regimet, etter at USA trakk seg fra atomavtalen, håper Europa på å redde stumpene av avtalen.

Gobadi mener Europa - inkludert Norge - må kjøre en hardere linje overfor Iran og stille seg bak amerikanernes sanksjoner, stenge iranske ambassader og føre opp deler av Den iranske revolusjonsgarden opp på terrorlisten.

Sandberg er helt uenig.

- Jeg er stolt over at EU og den norske regjeringen står fast på en avtale de har skrevet under på med Iran, sier Sandberg.