Gå til sidens hovedinnhold

Prestige-mannskap frikjent for oljekatastrofe

Madrid (NTB-AFP): En spansk domstol har frikjent to greske skipsoffiserer i forbindelse med at oljetankeren Prestige forliste og bidro til Spanias største oljekatastrofe noensinne for elleve år siden.

Domstolen i La Coruña fastslo onsdag at verken kaptein Apostolos Mangouras (78) eller førstemaskinist Nikolaos Argyropoulos (73) hadde ansvaret for forliset. Også en spansk tjenestemann er frikjent.

Selv om kapteinen ble frikjent for den mest alvorlige tiltalen, ble han likevel dømt til ni måneders fengsel for å ha sagt nei til å la skipet bli tauet. På grunn av høy alder er det ventet at han vil slippe å sone dommen.

Da Prestige sank utenfor Spanias nordvestlige kyst i november 2002, førte det til den største oljekatastrofen i spansk historie. Rundt 50.000 tonn olje lekket ut i Atlanterhavet. En 1.600 kilometer lang kyststrekning ble tilgriset og tusenvis av sjøfugl døde. Skadene ble beregnet til nær 30 milliarder kroner, og regningen havnet hos spanske skattebetalere. Fiskere og lokale næringsdrivende har krevd over 16 milliarder kroner i erstatninger.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tolv års fengsel for kapteinen og ni års fengsel for førstemaskinisten.

Også en filippinsk førstestyrmann er tiltalt i saken, men han rømte etter forliset og har ikke vært til stede under rettssaken. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album