Tirsdag denne uken publiserte Ausland et debattinnlegg i Aust Agder Blad, hvor han etterlyste flere regnbueflagg i bybildet i forbindelse med at juni er Pride-måneden.

Torsdag svarte også Risør kommune ved å heise to regnbueflagg utenfor Risørhuset for å markere mangfold og inkludering.

Natt til søndag hadde derimot det ene flagget blitt stjålet, mens det andre ble hengt opp ned.

- Jeg har gått alene i Pride-tog med en annen kamerat i Risør siden 2019. Da er det ganske fælt at når man endelig får opp Pride-flagg, så skal noen stjele dem. Det er ganske ugreit, sier Ausland til Nettavisen.

Les også: Oslo raser mot Prideflagg-vandaler

- Guffent

Flaggskjendingen skjer også etter at det ene flagget ble tatt ned kun et døgn etter at de var hengt opp.

Ifølge Aust Agder Blad, som først omtalte saken, skal ei ung jente ha blitt observert med flagget i sentrum like etter midnatt. Ausland, som selv er åpent homofil, mener Risør som by sliter med toleranse mot LHBT-miljøet.

- Jeg har tidligere opplevd å bli slått ned i Risør fordi jeg er homofil, så det er grusomt skummelt når noe sånt skjer. Det er mange unge skeive i Risør som sliter med å komme ut i offentligheten på grunn av disse holdningene, sier han.

26-åringen, som også sitter i sentralstyre for Risør SV, har de siste to årene jobbet hardt for å gjøre noe med situasjonen i byen, men står nokså alene. Han beskriver også et «giftig» debattklima med liten forståelse for andre legninger.

- Det er helt forferdelig. Jeg er homofil selv, men det føles skambelagt i Risør. Når man att på til begynner å stjele så føles det rett og slett guffent. Det er følelsen av at det er folk som vil deg vondt, forteller Ausland.

Med få andre som taler hans sak, tror Ausland det blir enda vanskeligere for de som enda ikke har kommet ut av skapet i Risør etter søndagens hendelse.

- Som både aktivist og SV-politiker er det så vondt, det skjærer inn i hjerterota, sier han åpenlyst.

Norsk debatt: Vi har kommet lengre i homoaksept i Sør-Norge enn i Nord-Norge

Ordfører: - Trist

Ordfører i Risør, Per Kristian Lunden, sier til Aust Agder Blad at det er sørgelig at Pride-flagget er blitt stjålet.

- Jeg vet ikke om dette er bare hærverk eller en slags reaksjon eller meningsytring på temaet mangfold og inkludering. Uansett er det trist at ikke folk kan la disse flaggene få henge i fred, sier han.

Lunden forteller videre at det fra offentlig hold gjøres avveininger for hvordan saken skal behandles.

– Jeg vet at flaggingen med regnbueflaggene betyr mye personlig for flere i Risør og det sier også noe om oss som fellesskap og lokalsamfunn der jeg oppfatter at vi er mange som står bak et sterkt ønske om å være tolerante og inkluderende, legger ordførere til.

Ausland mener likevel at problemene i byen stikker dypere.

- Her skal man ikke si noe, her skal man ikke gjøre noe ut av seg, man skal bare være alminnelig. Hvis ikke får man høre det. Det er Jantelov-Risør på sitt verste, mener aktivisten.

Les også: Coop varsler gransking av påstander om trusler og trakassering

- Derfor jeg gidder

Senest etter debattinnlegget hans ble publisert på tirsdag, har det kommet mange reaksjoner på Facebook-gruppen «Risør - EtterTanken».

- Folk har skrevet alt fra antydninger om at jeg er pedofil til andre negative kommentarer. Jeg gidder ikke svare på slikt, men det var til og med en jeg ikke kjenner som kommenterte på min egen Facebook-profil.

Siden flagget ble stjålet natt til søndag har Ausland også fått en del støtte fra folk, noe han setter veldig pris på.

- Det er mange som sier det er barnslig, og flere sier de vil få private Pride-flagg for å kunne flagge i protest. Det viser at det er veldig delt i Risør, med tanke på synet på skeive personer, sier han.

Husker du da Jonas Gahr Støre feiret Pride ved å danse gatelangs?

Selv har Ausland fått flere spørsmål om hvorfor han heller ikke flytter fra hjembyen, men der er han krystallklar.

- Jeg har valgt å bli værende her for det må være noen som sier de imot og tar tak i det. Hvis ikke jeg er her, så er det ingen igjen. Sånn sett er jeg nesten litt tvunget til det, da jeg føler det er et ansvar jeg har, sier SV-politikeren og legger til:

- Det er her jeg har vokst opp, det er her jeg har livet mitt. Det skal ikke være sånn at noen ikke får love til å være den de er. Uansett hvem man elsker, så skal de være velkommen til Risør. Det er målet mitt, forteller han.

Som politiker håper han også på sikt å kunne komme seg inn til kommunestyret, for å fortsette arbeidet sitt mot at unge i byen skal få kunne elske hvem de vil.

- Men det er det som gir meg veldig mye, det er derfor jeg gidder. Ellers hadde jeg ikke orket det. Jeg går rundt med pride-flagg i protest hver juni nå tredje året på rad, så jeg gjør det jeg kan for å farge Risør i alle regnbuens farger.