RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prins Charles fastholder at han ikke har gjort det

Sist oppdatert:
Prins Charles sier han ikke har gjort det. Hva det er han ikke skal ha gjort, er ingen helt sikre på. Men han har ikke gjort det, så mye er i hvert fall sikkert.

I Norge og Sverige er det en ny trend at de kongelige har begynt å reagere offentlig hvis de føler seg forulempet av skriverier i sladderpressen. I England er det en gammel trend at sladderpressen forulemper de kongelige, men fortsatt relativt nytt og sjeldent at de britiske kongelige inntar en posisjon til skriveriene i all offentlighet.

Men den aller siste trenden fra det britiske kongehuset synes å være å innta en forsvarsposisjon før noe som helst konkret er blitt skrevet om kongefamilien i den hjemlige pressen.

Den britiske tronarvingen påsto nemlig sist uke at han overhodet ikke var innblandet i "episoden". Dette ble kommunisert gjennom hans privatsekretær.

- Jeg kan ikke komme inn på det konkrete innhold i spekulasjonene. Jeg ønsker bare å gjøre det fullstendig klart at de er helt usanne og at det ikke foreligger et fnugg av grunnlag for dem, fastslår Sir Michael Peat ifølge NTB.

Inntil torsdag hadde britiske medier rettslig forbud mot å offentliggjøre noe som helst om saken. Da fikk den liberale dagsavisen The Guardian nok, gikk til byretten High Court i London og fikk kjennelse for at noen få fakta kunne settes på trykk.

The Guardian kunne dermed melde at en tidligere nær medarbeider av Charles, Sir Michael Fawcett, hadde fått rettslig kjennelse for at den sensasjonshungrige søndagsavisen Mail on Sunday ikke kunne skrive om det - hva det nå var.

Det ble altså ikke noe sak forrige søndag, selv om Mail on Sunday stod klar med et stort oppslag. Denne søndagen kom det imidlertid et intervju med en annen av Charles' tjenere, George Smith, uten at detaljer i påstandene ble røpet.

Dermed har det ikke kommet noe annet på trykk i engelsk presse enn noen få av sakens fakta. Det skal dreie seg om en hendelse som ligger noen år tilbake i tid, der et fremtredende medlem av det britiske kongehus og en tidligere tjener ved hoffet skal ha vært involvert.

NTB skriver at prinsens kontor har sendt ut en erklæring der det heter som følger: "Det er nå nødvendig å sette punktum for spekulasjonene. Det har vært skumlet om at prisen av Wales var innblandet i hendelsen. Disse påstandene er usanne."

Altså har prinsen dementert at han har gjort det, uten at noen presseorganer har fastslått at han har gjort det.

Det som gjør det hele pikant, er at episoden skal involvere seksuelle hendelser. Det offentliggjør utenlandsk sladderpresse denne uken, inkludert Se og Hør og VG.

Det synes å være en kjent sak at Charles allerede i ganske ung alder har gjort det, altså hatt sex, noe prinsene William og Harry er klare beviser for. Så det kan ikke være det han dementerer.

Internasjonal sladderpresse synes imidlertid å antyde at det dreier seg om sex av den typen som i utgangspunktet ikke fører til umiddelbar graviditet. Og da ikke nødvendigvis fordi det er prevensjon i bildet - selv om en ikke skal se bort fra at det var inne i bildet - men altså med en annen person av samme kjønn.

Men uansett er jo prinsens aktive rolle i dramaet på det sterkeste avvist av den britiske tronearvingen, så det har ingen hensikt å spekulere i hva som egentlig har foregått innenfor murene på Buckingham Palace.

Utenom at det hadde sikkert vært interessant for det britiske folk å få vite litt mer om hva som er blitt blankt avvist fra øverste hold.

Kongehusspesialisten Una May Parker påpeker at den britiske kongefamilien har hatt for vane å gjøre som strutsen, når noe ubehagelig dukker opp: De har stukket hodet i sanden og håpet at problemene skulle forsvinne.

Denne gangen kan det synes som om de har lagt et stort strutseegg som ingen får lov til å kakke hull på. I hvert fall ikke hvis du er engelskmann.

Beslutningen om å gå åpent ut mot det de kongelige mener må være sladder og usannhet, er i og for seg prisverdig, sier Parker til nyhetsbyrået Reuters.

- Men om et dementi skal fungere, bør folk kanskje få vite hva det egentlig er som dementeres, antyder hun.

PS! Den skotske avisen The Sunday Herald har imidlertid kunne skrive om anklagene uten å få slengt en stevning på bordet, rett og slett fordi publiseringsforbudet kun gjelder England og Wales.

Her er mer om saken hos BBC

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere