*Nettavisen* Nyheter.

Prins Charles i Putin-trøbbel

KONSEKVENSER: Prins Charles' sammenligning av Russlands president Vladimir Putin og Adolf Hitler får etterspill. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix

Sammenlignet Putin med Hitler.

En russisk diplomat var torsdag ventet til britisk UD for å få en klargjøring av prins Charles' uttalelse om at president Vladimir Putin kan sammenlignes med Adolf Hitler.

Russiske myndigheter har offisielt ikke kommentert prinsens uttalelse, men ifølge russiske medier kan utspillet gjøre det allerede kjølige forholdet mellom Russland og Storbritannia enda vanskeligere.

Trolig vil det være ambassadørens stedfortreder, ministerråden, som møter i britisk UD, opplyser en kilde i den britiske regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Både prins Charles og Putin vil den 6. juni delta på 70-årsmarkeringen for D-dagen i Normandie i Frankrike, men det skal ikke være lagt opp til noe formelt møte mellom de to.

Jødisk flyktning
Uttalelsen til prins Charles falt angivelig under en samtale med en eldre jødisk kvinne, som flyktet fra Polen til Canada under annen verdenskrig. Da samtalen kom inn på Ukraina, kom den britiske tronarvingen med en lite flatterende uttalelse om Putin:

– Prinsen sa: Og nå gjør Putin akkurat det samme som Hitler, forteller den 78 år gamle kvinnen, Marienne Ferguson, til avisen Daily Mail.

Ifølge BBC har den russiske ambassaden bedt om å få en klargjøring av uttalelsen.

Prins Charles' kontor vil ikke kommentere prinsens uttalelse og viser til at det er snakk om en privat samtale og ingen offisiell politisk uttalelse.

Støtte fra politikere
Flere britiske politikere, blant annet statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg, har forsvart prins Charles' rett til å ha sine egne meninger.

Opposisjonsleder Ed Miliband fra Labour går enda lenger:

– Jeg mener han har et poeng når det gjelder president Putins handlinger, og jeg mener at han absolutt har rett til å si at det er reell bekymring for det, sier Miliband.

Hans partikollega Mike Gapes, som sitter i utenrikskomiteen i Parlamentet, er imidlertid ikke enig:

– Hvis prins Charles vil komme med kontroversielle uttalelser om nasjonale og internasjonale spørsmål, bør han abdisere og stille til valg, skriver Gapes på Twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag