Gå til sidens hovedinnhold

Prins Philip bisatt – dronningen satt alene

Smitteverntiltak preget bisettelsen av prinsen. Dronning Elizabeth satt alene i kirken, noe som rørte mange.

Se video fra da prinsens kiste ankommer St. George's Chapel her:

Pandemiens avstandsregler gjorde at dronningen ikke kunne sitte sammen med familien inne i St. George's Chapel. Hennes ektemann gjennom 73 år, hertugen av Edinburgh, døde 9. april.

«Nasjonens bestefar», som britiske kongelige kaller ham, ble 99 år gammel. Lørdag fikk prins Philip en storslått kongelig avskjed ved Windsor Castle.

Begravelsen har vært planlagt i lang tid, men koronatiltakene gjorde at gjestelisten måtte reduseres fra 800 til 30.

I et eget hjørne i St. George's Chapel satt den 94 år gamle dronningen for å ta farvel til mannen som har stått ved hennes side i 73 år. Også de andre familiemedlemmene holdt god avstand inne i kapellet.

«Dette knuser hjertet mitt»

At dronningen måtte sitte alene da hun tok farvel med prins Phillip, er noe mange har kommentert på sosiale medier.

Mange uttrykker hvor trist de synes bildet av dronning Elizabeth som sitter alene er.

«Dette knuser hjertet mitt» er det flere som skriver.

Se noen eksempler her:

Nasjonal stillhet

Kisten til prins Philip ble lørdag ettermiddag plassert på en militærgrønn, ombygget Land Rover Defender som prinsen selv designet.

Derfra ble kisten kjørt den korte veien til St. George's Chapel, flankert av bårebærere mens soldater sto oppstilt langs ruten. Foran gikk et musikkorps fra Grenadier Guards. I prosesjon bak kisten fulgte militære ledere og medlemmer av kongefamilien. Blant dem var tronarving prins Charles og hans to sønner, prins William og lillebroren Harry.

Da kisten kom fram til kapellet, og like før seremonien startet, ble det holdt ett minutts nasjonal stillhet i Storbritannia.

Fantastisk rollemodell

Kisten, med prins Philips uniformslue og sverd fra marinen oppå, ble deretter båret inn i kapellet, ledsaget av musikk fra sekkepiper.

Hundrevis av mennesker hadde stilt seg opp i gatene ved slottet i småbyen Windsor for å hedre prins Philip. Noen bar på britiske flagg og blomster.

Les også: Meghan uteblir fra begravelsen: Dette er den egentlige grunnen, ifølge britisk avis

– Han var en fantastisk rollemodell og kjent for godmodig gjøn. Litt av en karakter, sier Sasha Spicer, som hadde møtt opp i en poncho med det britiske flagget.

– Dronningen kommer til å savne ham. De var bestevenner, og jeg føler med henne, sier Spicer.

Svarte munnbind

Dronningen ble ledsaget til seremonien av sin hoffdame, men inne i kirken satt hun alene i koret. Den 94 år gamle britiske monarken var som de andre i begravelsesfølget, kledd i svart.

Seremonien ble innledet med at kirkekoret sang «Eternal Father, strong to save», en sjømannssalme som hedret prins Philips tjeneste i den britiske flåten.

Langt liv

– Vi er samlet her i dag for å begrave prins Philip. Vi minnes og hedrer hans lange liv, hans tjeneste til dronningen og hans lojalitet. Men også hans humor, vennlighet og medmenneskelighet, sa biskop David Conner, som har vært prest i St. Georges kapell siden 1998.

Til tross for at gjenåpningen har begynt i England er det fremdeles strenge restriksjoner, som også måtte følges av kongefamilien.

Les også: Fikk 57.000 klager etter Meghan-slakt - fortsetter å lange ut

Inne i kirken bar dronningen, hennes fire barn, åtte barnebarn og de 17 andre gjestene alle munnbind. Enkelte satt i egne kohorter under den 50 minutter lange bisettelsen.

Ikke siste hvilested

Etter seremonien ble kisten senket i kapellets kongelige hvelv. Der ligger levningene av 24 andre kongelige, blant dem tre av Englands konger.

Men det vil trolig ikke bli prins Philips siste hvilested. Etter dronning Elizabeths død, ventes det at de to sammen vil bli stedt til hvile i kong George VIs minnekapell. Her er også dronningens far, mor og lillesøster Margaret begravet.

Les også: Dronning Elizabeths siste farvel