*Nettavisen* Nyheter.

Prins tatt av snøras

Foto: FRANK VAN BEEK (Afp)

Et medlem av den nederlandske kongefamilien er begravd av et snøskred i Østerrike.

27.02.12 09:44

Den nederlandske prinsen Friso (43) ble etter 15 minutter reddet ut av skredet av redningsmannskaper og er nå innlagt på akuttmottaket ved Universitetssykehuset i Innsbruck. Det melder nyhetsbyrået APA.

Kritisk

Friso ble begravet av snømassene like etter klokken 12 i område Litzen-Zugertobel, ikke langt fra skistedet Lech am Arlberg i Østerrike.

Selv om prinsen raskt ble funnet og gjenopplivet, skal tilstanden være kritisk, ifølge Krone.at.

Ifølge nederlanske myndigheter opplyser legene som behandler prinsen, at det kan ta flere dager før en prognose over skadeomfanget kan være klar. Fredag kveld beskrives tilstanden hans som stabil, men ikke utenfor livsfare.

Østeriske medier kommer med meldinger om at prinsen overhørte advarsler om skredfare og at det var ham selv som utløste snøskredet.

Borgmesteren i Lech, Ludwig Muxel, sier at det er med stor sikkerhet er prinsen og hans venner som er skyld i raset.

Skredfaren i området ligger på fire, på en skala som går til fem. Denne advarselen fra landets myndigheter ble ikke fulgt da prinsen tok turen utenfor løypene.

Ingen flere savnet

Prisen ble tatt av raset utenfor de oppmerkede løypene i skianlegget. Han skal ha vært på ski sammen med tre eller fire andre personer. Ingen av disse skal være savnet etter skredet.

Friso, prins av Oranien-Nassau, er sønn av dronning Beatrix av Nederland og prins Claus av Nederland. Friso er også gudsønn av kong Harald V.

Nederlands statsminister Mark Rutte var tidligere på dagen i kontakt med hans mor dronningen.

- Jeg fortalte henne at hele Nederland føler dypt med henne. Vi vet ikke annet enn at de beste leger er hos ham. Jeg har stor tillit til at han får den beste behandling, sier Rutte.

Den nederlandske kongefamilien har vært i østerrikske alpebyen siden 11. februar. Her tilbringer de vinterferien hvert år opplyser kongeekspert Kjell Arne Totland til Nettavisen.

- Dette var en veldig trist melding å få. Vi får håpe det går bra med ham, sier Totland.

Norsk kongevenn

- Jeg har møtt prins Friso en rekke ganger - både her hjemme og i Nederland. Han og hans to brødre var blant annet med på de to store kongelige cruisene langs norskekysten på 90-tallet. Han var sist i Norge under kong Haralds 70-årsdag.

Prins Friso er kong Haralds gudsønn - og kongeparet var derfor hedersgjester da han giftet seg med sin Mabel. Jeg var også selv i Delft den gang, opplyser Totland.

- Friso er også en nær venn av våre kongebarn - særlig av Martha, som jo bodde i Nederland i et par år og snakker nederlandsk.

Valgte kjærligheten

Prins Johan ga i 2004 fra seg rettighetene til den nederlandske tronen. Det gjorde han da han giftet seg med menneskerettsaktivisten Mabel Wisse Smit.

Regjeringen hadde nektet å gi sin støtte til ekteskapet, fordi paret hadde gitt misvisende opplysninger om brudens tidligere forhold til en død gangster. Under nederlandsk lov må kongelige, som ønsker å overta tronen, motta tillatelse fra regjeringen og parlamentet for å gifte seg siden myndighetene vil bære ansvaret for deres handlinger.

Paret har to unge døtre, Luana og Zaria.

Flere skredulykker

Det har de siste dagene vært stor skredfare i de vestlige områdene av Østerrike, melder NTB. Tidligere i uken omkom en svensk skiløper i et skred som rammet en åpen nedfart i et skianlegg i Ischgl. Saken er nå under etterforskning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.