RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prinsessen avlyser tur til Sotsji

AVLYSER: Prinsesse Märta Louise drar ikke til Paralympics i Sotsji.
AVLYSER: Prinsesse Märta Louise drar ikke til Paralympics i Sotsji. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Verken Prinsesse Märtha Louise eller utenriksminister Bent Høie reiser til Sotsji i forbindelse med Paralympics.

Verken den norske regjeringen eller kongehuset kommer til å være representert under Paralympics i Sotsji. Bakgrunnen er Russlands konflikt med Ukraina.

Følg utviklingen i Ukraina direkte her!

Planen var opprinnelig at helseminister Bent Høie (H) skulle representere den norske regjeringen under lekene. Men under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag opplyste utenriksminister Børge Brende (H) at besøket er avlyst. Brende viser til at Russland så langt ikke har tatt initiativ til å bidra til å oppklare de angivelige bruddene på folkeretten på Krim-halvøya.

- Regjeringen har kommet til en konklusjon om at det ikke er naturlig å la oss representere på regjeringsnivå under Paralympics i Sotsji. Så helseminister Bent Høie vil ikke delta der, sier utenriksministeren.

Prinsessen avlyser
Tirsdag avlyste også prinsesse Märtha Louise sin planlagte tur til Sotsji.

- Etter råd fra regjeringen er det i dag besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke vil representere Norge under Paralympics i Sotsji, opplyser kongehuset.

Kongehusekspert i TV 2 Kjell Arne Totland er ikke overrasket.

- Dette måtte jo bli utfallet etter at både regjeringen i Storbritannia og ikke minst regjeringen i vårt naboland Sverige rådet sine kongelige til å holde seg hjemme etter Russlands invasjon på Krim, sier han til Nettavisen.

- Prinsesse Märtha Louise og den norske helseministeren uteblir nå i likhet med sine britiske og svenske kolleger fra VIP-tribunen under Paralympics. Prinsessen skulle ha oppholdt seg i Sotsji fra 10. – 14. mars. Selv synes jeg dette er en både betimelig og riktig avgjørelse og reaksjon, sier han.

Også Sveriges kronprinsesse Victoria har avlyst sin planlagte tur til Russland. Så sent som mandag var planen at både prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Victoria skulle til Paralympics. I tillegg blir Storbritannias og USAs offisielle representanter holdt tilbake.

Se Brende snakke om temaet:
(Saken fortsetter under videoen)

Utøverne reiser
Regjeringen har ikke lagt noen føringer som tilsier at norske utøvere ikke skal delta, opplyser Norges Idrettsforbund.

- Vi har fått beskjed om at sikkerhetssituasjonen for Sotsji er den samme nå som under OL. Det er kun politiske hensyn som gjør at regjeringen velger å bli hjemme fra lekene for funksjonshemmede, sier idrettspresident Børre Rognlien.

- Vi deltar som planlagt i Paralympics. Vi har utøvere som har forberedt seg i flere år for å kunne delta i det største idrettsarrangementet de har muligheten til å kunne være med på, fortsetter idrettspresidenten. (©NTB)

PRESSEKONFERANSE Utenriksminister Børge Brende møtte pressen for å svare på spørsmål om Ukraina i Utenriksdepartementet tirsdag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere