Jeg har blitt gjort oppmerksom på at jeg ikke har publisert noe på to måneder. Hvordan har dere overlevd?

To måneder der jeg har levd i min egen boble, og sett på verden rase forbi. Det tar på å gro et menneske må jeg si. Jeg takker for påminnelse, og hei her er jeg. Med kynnere, uflidd hår og like mange meninger som før.

Rikets tilstand

Så kom nyheten alle enten har, eller forventes å ha en mening om. Märtha Louise har fått ny kjæreste, og dette er slettes ikke hvem som helst. Märthas nye mann er ingen ringere enn den selvutnevnte sjamanen Durek.

Disse to har samarbeidet en stund allerede, og nå har de altså bekreftet at de ikke bare er forretningspartnere. La meg få sagt dette så tydelig som jeg kan få sagt det:

Märtha Louise kan være kjæreste med hvem hun vil. Uten forbehold og uten sidestykke står hun fritt, like fritt som oss andre, til å velge sin utkårede. Jeg heier på kjærligheten og syns det er aldeles strålende når folk blir forelska og kjærester. Kjør på, i kjærlighetens navn og så videre.

La det også være sagt at jeg er stor fan av kongehuset. Hva jeg syns om at vi har et kongehus i det hele tatt får være en annen sak, men akkurat vårt kongehus syns jeg er veldig kult. Jeg digger kongen og dronningen, jeg hyller deres kjærlighetshistorie og jeg følger sirkuset med stjerner i øynene.

Med det sagt er det noe som skurrer når det kommer til Märtha Louise og sjamanen. I 2002 sa Märtha Louise fra seg prinsesse-tittelen for å kunne drive egen business. Nå brukes denne tittelen svært aktivt i markedsføring av samarbeidet med en sjaman som mener han kan kurere blant annet kreft med urter og røtter. Han avfeier medisin som vitenskap, og har uttalt at han har kurert folk for ulike kreftsykdommer, psykisk sykdom, vekket folk fra koma med mer - kun ved bruk av sjamanisme.

Arrangementet der Märtha Louise og sjamanen opptrer sammen har den meget salgbare tittelen Prinsessen og sjamanen.

Jeg er sterk motstander av denne typen alternativ forkynnelse, all den tid den faktisk tar livet av mennesker (som kunne vært i live dersom de hadde lyttet til legene og tatt medisinen sin). Er dette noe kongehuset kan stille seg bak? Jeg skulle så inderlig ønske at svaret på det var nei, men det blir vel å håpe på litt for mye.

Fra kongehuset til regjeringen

Det er ikke bare Märtha Louise som ikke trenger å stå inne for valg og uttalelser gjort på tidlig 2000-tallet. Vår egen regjering har utnevnt Jøran Kallmyr til justisminister. Kallmyr, som i kjølvannet av nynazist-drapet på Benjamin Hermansen i 2001 ikledte seg nazisymboler som daværende leder av FpU.

Jada, 2001 er lenge siden - men enkelte ting bør ikke slippes. Som at et regjeringsmedlem tidligere har ikledd seg nazist-symboler, og i etterkant har uttalt at han ikke skjønte at noen kan bli støtt av det.

Røyk i vei, hilsen Sylvi!

Vi har også en eldre- og folkehelseminister (heisann Sylvi) som stolt proklamerer at folk da saktens må få røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de vil. Oversettelse: vi har en fagansvarlig statsråd som uttaler seg stikk i strid med forskning innen folkehelse og regjeringsplattformens kapittel om folkehelse.

Nydelig.

Klimakrise, Bannon og abortkamp

Utover de nevnte sakene vil jeg bare kjapt nevne at jeg støtter forslagene om å erklære fylkeskommunal klimakrise, jeg bryr meg ikke en tøddel om du går med bunad, kjole, dress eller festdrakt fra den lokale butikken på 17. mai - og jeg syns alle journalister som i forkant av nordiske mediedager mente Steve Bannon skulle bli både konfrontert og utspurt kan ta seg en bolle. Uten å bli stilt kritiske spørsmål fra hverken intervjuer Christina Pletten eller salen for øvrig fikk demagogen ture frem. Akkurat som spådd på forhånd.

Jeg oppfordrer også alle til å sette seg inn i hvordan retten til selvbestemt abort er under angrep. Små innskrenkninger her til lands, vanvittige endringer andre steder. Ser vi til USA kan en ny lov, dersom den blir stående i retten i Mississippi, gjøre det nesten umulig å ta abort i denne og andre stater.

I tillegg til å forby abort etter at hjerteslag kan registereres (cirka uke seks) kan det se ut til at kvinner som reiser bort for å få utført abort, som utfører aborten selv eller som spontanaborterer - kan bli tiltalt for mord.

Vi skrives snart igjen - jeg beklager på forhånd til dere som trodde dere var kvitt meg.