RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Printere kan gi deg kreft

Har du en laserprinter i nærheten? Det kan være farlig.

En undersøkelse ved Queensland University of Technology i Australia har funnet ut at laserprintere kan være like skadelige som røyk, melder The Sidney Morning Herald.

Rapporten er gjengitt i American Chemical Societys Environmental Science and Technology journal.

Fragir seg mikropartikler
Problemet er at laserprintere fragir seg svært små partikler som går ut i lufta og som kan trenge ned i lungene og skape varig skade på lik linje med sigarettrøyk.

- Ultrafine partikler er mest skummelt fordi de kan penetrere dypt ned i lungene hvor de kan utgjøre en betydelig helsefare, forteller professor Lidia Morawska.

- Disse printerpartiklene er små som sigarettrøykpartikler, og nr de er dypt inne i en lunge så gjør de den samme skaden. Helseeffekten av å inhalere partiklene varierer på oppbygningen av partiklene, men resultatet kan variere fra pustebesvær til mer alvorlige sykdommer som kardiovaskulære problemer eller kreft, forteller professoren.

Testet en rekke maskiner
Universitetet har utført tester på 62 maskiner, og resultatet viste at 17 av disse slapp ut store mengder mikropartikler. Testene tydet på at printere var den viktigste kilden av partikkelkonsentrasjoner på kontoret.

Studien viste blant annet at partikkelkonsentrasjonen i store kontorlandskap femdoblet seg i åpningstiden på grunn av printere.

Printere fragir seg mest partikler når tonerenhetene er helt nye, og mest partikler dukker ikke overraskende opp når det skrives ut bilder eller grafikk som krever store mengder toner.

Ønsker regulering
Utslippene av partikler varierer stort fra merke til merke, og ikke minst modell til modell, men universitetet har ikke fortalt hvilke som er sikre og hvilke som er skumle.

Nå mener professoren at myndighetene må regulere partikkelutslippene fra denne typen utstyr.

- Myndighetene regulerer utslippsnivåene fra utendørsenheter som biler, kraftstasjoner og fabrikker, så hvorfor ikke for printere? spør professoren.

For å minke problemet anbefaler forskerne ved universitetet å sørge for god ventilasjon slik at partiklene forsvinner ut av rommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere