RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prisfall i USA

Sist oppdatert:
Produsentprisene i USA falt i november, noe som indikerer et enda svakere prispress enn ventet
Produsentprisindeksen i USA falt med 0,3 prosent fra oktober til november. Det var på forhånd ventet en oppgang på 0,1 prosent, ifølge Briefing.com.

I oktober var det en oppgang på 0,8 prosent.

Kjerneindeksen, hvor matvarer og energi holdes utenom, falt med 0,1 prosent, mens det her var ventet en uendret indeks. I oktober viste denne indeksen en økning på 0,5 prosent.

Bakgrunn

Den amerikanske produsentprisindeksen måler prisen på varer på produsentleddet, i stedet for til sluttbruker, som i den mer profilerte konsumprisindeksen.

Produsentprisene måles på tre nivåer, råvarer, under arbeid og ferdigvarer. Det første leddet vil i stor grad være kjent gjennom råvarepriser, så det senere leddene er jevnt over viktigere.

Det oppgis et totaltall, og et tall som holder matvarer og energi utenom. Det siste blir vanligvis ansett som viktigst fordi matvarer og energi ofte viser store utslag fra måned til måned.

Hovedfokus er på endring fra foregående måned, men det offentliggjøres også et tall for endring på årsbasis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere