RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prislappen på datalagringsdirektivet skaper opprør

Knut Arild Hareide mener Stortinget burde fått mer oversikt over datalagringsdirektivet.
Knut Arild Hareide mener Stortinget burde fått mer oversikt over datalagringsdirektivet. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Dette er den verste saksbehandlingen jeg har opplevd i min tid på Stortinget, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Mandag ble en avtale om datalagringsdirektivet inngått mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Høyre fikk da gjennomslag for en halvering av lagringstiden for data fra 12 måneder til 6 måneder.

Flere partier går nå til angrep på den usikre kostnaden rundt innføringen av datalagringsdirektivet. Ifølge motstanderne på Stortinget var nemlig finansieringen ukjent og innsigelser hadde man ikke mulighet til å komme med, skriver Dagsavisen onsdag.

- Dette er den verste saksbehandlingen jeg har opplevd i min tid på Stortinget. At vi ikke kjenner konsekvensene av loven svekker Stortingets legitimitet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Blant andre Frps Bård Hoksrud og SVs Hallgeir Langeland sier seg langt på vei enig i vurderingen til KrF-lederen.

Arbeiderpartiet og Høyre innrømmer begge at de ikke har eksakte tall på hvor mye innføringen av direktivet vil koste, bare at det vil ligge på et «akseptabelt nivå».

Høyre bestemte seg i mars
Det var i begynnelsen av mars at flertallet i Høyre gikk inn for EUs omstridte datalagringsdirektiv, som flere medlemsland - blant dem Sverige - har til gode å implementere.

Partiet uttalte da at det ønsket å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet (Ap) og andre partier, men hadde som krav at datatrafikk kun kan lagres av politiet i seks måneder, ikke 12 måneder slik Ap ønsker.

Dissens i regjeringen
I desember i fjor meldte SV og Sp at de tar dissens på datalagringsdirektivet, og dermed var det klart at Arbeiderpartiet måtte søke støtte utenfor regjeringen for å få forslaget igjennom. Da også Frp vendte tommelen ned for direktivet, var det bare ett sted å vende seg.

- Vi ønsker ikke et samfunn der staten pålegger lagring av detaljert informasjon om folks hverdagslige gjøremål, uttalte lederne i SV og Sp samme dag som regjeringen gikk inn for å innlemme EU-direktivet i norsk lovverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere