RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prispress ødelegger for Star Reefers

Sist oppdatert:
Dårlig vær i Sør-Amerika og hard konkurranse fra containerskip gir svake resultater.

Press på ratene gir dårligere resultater fra kjøleskiprederiet Star Reefers.

I fjerde kvartal et resultat før skatt som viser et underskudd på 2,4 millioner dollar. Det er en nedgang fra 4,3 millioner dollar i fjerde kvartal 2008.

Driftsresultatet viser et underskudd på 1,2 millioner dollar mot 5 millioner dollar i overskudd i samme kvartal året før. Driftsinntektene falt til 46,6 millioner dollar fra 48,9 millioner dollar.

Gjennomsnittlig spotrater for større kjøleskip var i fjerde kvartal på 39 cent mot 53 cent i fjerde kvartal 2009. Mangel på bananer i Ecuador gikk hardt utover aktiviteten i markedet og gjorde at det ble overkapasitet av skip i Cristobal-området.

Samtidig var det begrenset med tilgang på andre alternativer.

Det ble heller ikke bedre av at kvotene for frakt av fjærfe til Russland ble fylt allerede i desember, uten at det kom noen oppdateringer rundt når salget kunne gjenopptas.

Samtidig medførte kaldt vær i Chile og Sør-Afrika forsinkelser for den tidlige sesongen for druer.

Star Reefers melder at i inngangen på året har markedet for spesialiserte kjøleskip ligget på lavere nivåer enn hva som var ventet. Ratene i spotmarkedet ligger lavere enn driftskostnadene på skipene. Samtidig er det ventet at konkurransen fra containerskip vil bli tøffere. Krisen innen containermarkedet har gjort at skipene tilbys til lave rater som ikke er bærekraftige.

Rederiet viser til at det finne lyspunkter. EU har blitt enige med banannasjonene som baserer seg på dollar samt produsentene i Afrika, Karibia og Stillehavet. De nye importtariffene for bananer har reduserte dollartariffen fra 176 euro per tonn til 148 euro per tonn. Dette nivået skal ytterligere reduseres til 114 euro per tonn innen 2017. Star Reefers mener at dette er positive nyheter for spesialiserte kjøleskip.

Tilbudet av skip er også ventet å bli endret til det bedre. Skrapingen av skip er ventet å komme opp fra rekordnivåene i 2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere