Gå til sidens hovedinnhold

Prissjokk på utleie

Utelivsbransjen på Grünerløkka får seg et lite prissjokk når uteserveringen starter opp.

GRÜNERLØKKA: Fra 1. april blir det atskillig dyrere å leie grunn av bydelen når man skal servere alkohol. Et hopp på 31,6 prosent er helt ok ifølge Paal Haavorsen fra Ap.

Sammen med Rødt og SV dannet de flertall mot de borgerlige da saken ble vedtatt rett før jul.

Les også: Høyre i harnisk etter prishopp

Trenger penger

– Det er eneste måten vi kan få inn penger i kassa på. Det er betalingsvilje i markedet. Pengene vi får inn på dette skal gå til styrking av vedlikehold og rengjøring av parkene, forklarer Haavorsen.

Utleie til andre formål, eksempelvis kaffebar, er unntatt fra prishoppet. Her er økningen kun på 1,6 prosent. Men ifølge forslagsstillerne er byrådets underfinansiering av parkene én viktig grunn til at bydelen må ta mer betalt.

– Som sentrumsnær bydel skulle våre parker jamfør andre parker som for eksempel Frognerparken, ha fått fire millioner kroner mer årlig. Videre ser vi at de mange av uteserveringsstedene bidrar til slitasje på kommunal grunn, heter det.

Les også: SV snur i skjenkepolitikken

– Markedet betaler

Prisoppgangen som ble vedtatt mot Høyre og Frp sine stemmer, er anslått å bringe inn omlag 400.000 kroner ekstra til bydelen. Haavorsen kaller det for en attraktiv «vare» som markedet gjerne betaler for. Leieprisene har i mange år ligget altfor lavt, ifølge Ap-politikeren. Før prisjusteringen lå prisen på 4.034 kroner per kvadratmeter per år. Nå er den økt til 5.309 kroner.

– Etter mitt syn har kommunen her en vare som næringslivet ønsker å kjøpe. Jeg forstår ikke hvorfor bydelen skal subsidiere skjenkestedene med altfor billig utleie. Det blir meningsløst om vi ikke skal ta den prisen markedet vil betale, sier han.

Fontenen

Bydelen ser for seg at fontenen i Birkelunden er blant tiltakene som vil nyte godt av de økte inntektene. Som kjent har denne vært tørrlagt i lang tid.

– Bydelsutvalget ser at midler til å opprettholde våre parker og uteområder på en tilfredsstillende måte, herunder vedlikehold av fontener, er svært krevende med de bevilgninger bydelen i dag får fra det borgerlige bystyret i Oslo, heter det i vedtaket.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial