Gå til sidens hovedinnhold

Privat fyrverkeri kan være historie

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland vil forby privat oppskyting av fyrverkeri.

OSLO: Under den offentlig oppskytingen av fyrverkeri på Rådhusplassen slet politiet med å holde kontroll. Folk fryktet de måtte dra fra stedet fordi rakettene var ute av kontroll.

Nå vil byrådsleder Stian Berger Røsland (H) forby oppskyting av private raketter i fremtiden. Et knepent flertall i bystyret er er enig med ham.

Både Miljøpartiet de Grønne, KrF, Rødt og Sosialistisk Venstreparti stiller seg bak Røslands forslag. Marianne Borgen fra Sosialistisk venstreparti sier til NRK at hun synes forslaget er spennende.

– Det er et interessant og modig forslag fra Røsland. Vi bør se nærmere på et slikt forslag, slik at nyttårsaften blir en hyggelig dag uten så mange skader, sier Borgen til NRK Østlandssendingen.

De senere årene har det vært et forbud mot å skyte opp raketter innenfor Ring 2 i Oslo. Om Røslands forslag blir vedtatt av bystyre, vil det innebære at privatpersoner ikke kan skyte opp raketter, uansett hvor de befinner seg i hovedstaden.

LES OGSÅ: Slik tar du ansvar for egen sikkerhet

Oppskyting i hver bydel

Bystyrerepresentant Tone Tellevik Dahl og resten av Arbeiderpartiet ønsker ikke å forby privatoppskytning av raketter. De mener at et bedre tibud om kommanual oppskytning vil gjøre at den private oppskytningen minker.

– Det beste ville være om vi får fyrverkeri i regi av kommunen i hver bydel. Om det kommunale tilbudet er godt nok, vil lysten til å ha privat fyrverkeri minske, sier Tellevik Dahl til NRK.

I år fyrte Oslo kommune opp 400.000 kroner på fyrverkeri. Tellevik Dahl sier til NRK at hun syns kommunen skulle brukt enda mer penger på offentlig oppskytning av fyrverkeri.

– Hvis publikum kan kose seg med et kommunalt fyrverkeri, slik at de slipper å fyre opp egne raketter, vil det ta vekk belastningen fra politi og brannvesen, sier hun.

LES OGSÅ: Her kan du se offentlig fyrverkeri

– Diskusjon om verdier

Stian Berger Røsland ønsker også å satse på offentlig oppskytning i årene fremover, men han tror ikke økonomispørsmålet vil bli sentrum for diskusjonen.

– Diskusjonen vil nok dreie seg om det er riktig med flere forbud eller ikke, sier byrådslederen til NRK Østlandssendingen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant