RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Privat lånevekst skyter fart

Sist oppdatert:
Lavere rente har medført at veksten i husholdningenes kreditt har skutt fart igjen. Men bedriftene er fortsatt tilbakeholdne
Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder (K2) vokste med 7,7 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av oktober, det samme som fram til utgangen av september.

Dette samletallet var litt lavere enn ventet. En rundspørring TDN Finans gjorde på forhånd viste en forventning blant ekspertene på 7,9 prosent.

Det er i stadig økende grad et todelt bilde man ser: Veksten for husholdningene isolert sett var 10,7 prosent, opp fra 10,2 prosent måneden før.

For bedrifter, utenom finanssektoren, var veksten bare 1,3 prosent, ned fra 2,1 prosent.

Bakgrunn

Dette er et mål for hvor stor bruttogjeld norske husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Tallet publiseres av Norges Bank omtrent en måned etter avslutningen av den aktuelle måneden.

Det tallet som får mest oppmerksomhet er endringen i forhold til samme måned i fjor.

I tillegg til hovedtallet, er det fokus på endringen i kredittindikatoren for husholdningene isolert sett. Dette tallet svinger mindre fra måned til måned enn bedriftenes opplåning.

Norges Bank følger nøye med på kredittindikatoren for å vurdere om renten skal settes opp eller ned. En høy vekst i kredittindikatoren indikerer stor vilje til å låne til dagens rentenivå, og da øker sjansen for at renten blir satt opp for å øke "prisen på penger".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere