RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pro Sentret har kartlagt kunnskapen hos hjelpeapparatet i Oslo om ungdoms bruk av sex som byttemiddel. Illustrasjonsfoto.
Pro Sentret har kartlagt kunnskapen hos hjelpeapparatet i Oslo om ungdoms bruk av sex som byttemiddel. Illustrasjonsfoto. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Pro Sentret med varsku om sexbytte blant unge

Sist oppdatert:
Enkelte ungdomsmiljøer i Oslo syns det er ok å bruke sex som kapital for å oppnå ikke-seksuelle goder. Hjelpeapparatet kan for lite og tar ikke opp temaet.

Det er blant observasjonene i en rapport der Pro Sentret har kartlagt kunnskapen hos hjelpeapparatet i Oslo om ungdoms bruk av sex som byttemiddel.

- Unge som bytter, mottar blant annet penger, gaver, ting, mat, klær, overnatting, reiser og opplevelser mot sex. Noen bytter også sex mot voksenkontakt, tilhørighet, nærhet eller innpass i miljøer, sier Ulla Bjørndahl, som har skrevet en av to rapporter som lanseres fredag.

Les: Kriminolog: - Voldtekt er aldri sexy, heller ikke i «Fifty Shades Darker»

«Sex som kapital» handler om kunnskapen i hjelpeapparatet, og «Mistanker og magefølelse» handler om enslige, mindreårige asylsøkere. Sistnevnte er en særlig sårbargruppe. Ansatte i hjelpeapparatet mistenker at disse ungdommene har erfaring med salg og bytte av seksuelle tjenester både i migrasjonsprosessen og etter ankomst til Norge.

Les: Her er halvparten av ekteskapene er sexløse

Bjørndahl understreker at holdningene til at sexbytte ikke er prostitusjon og villigheten til å benytte sex ikke er utbredt, men vanlig i noen miljøer.

En konklusjon i rapporten er at det skorter på kunnskap om unge og bytte av sex og at det ikke jobbes systematisk med temaet.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere