RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Problemer for Codfarmers

Sist oppdatert:
En bakterie fører til at torskeoppdretterne må nedskriver biomassen.
Codfarmers har i forbindelse med uthøstingen oppdaget bakterien francisella. Selskapet skriver at høstingen i fjerde kvartal går som planlagt med store volumer opp mot julesalget.

Siden de har fått problemer med francisella vil de redusere biomassen og setter fart i høstingen på lokaliteten. Codfamers vil dermed ta ut denne fisken i januar-februar i stedet for i andre kvartal som planlagt.

Dette fører til at gjennomsnittlig slaktevekt blir noe lavere og at forventet utslaktet volum i 2007 blir redusert med 200 tonn. Det er 8,7 prosent lavere enn tidligere prognose. Driftsutvikling og tilvekst på øvrige lokaliteter går som planlagt.

- Dødeligheten ved lokaliteten er normal, men redusert utforing og tilvekst innebærer at biomassen nedskrives med 2 millioner kroner i fjerde kvartal, opplyser Codfarmers i en børsmelding.

De lave vanntemperaturene i Nord-Norge gjør at konsekvensene blir langt mer begrenset enn for andre torskeoppdrettere i Sør-Norge.

- Å håndtere biologien til en ny art er en utfordring. Vi lærer noe nytt hver dag. Selv om vi har en viss beskyttelse i det mer fordelaktige temperaturbildet, er heller ikke vi i nord skjermet. Det aktualiserer nødvendigheten av å utvikle yngel- og settefiskproduksjonen i Nord-Norge, sier Øystein Steiro, konsernsjef i Codfarmers ASA.

- Francisellose på torsk har ikke vært påvist i Nord-Norge tidligere. Sykdommen forårsakes av en bakterie som ikke trives i kalde farvann. Den har trolig kommet med settefisken fra anlegg i Sør-Norge. Spredning, dødelighet og tap ved redusert tilvekst vil således være langt mer begrenset enn hva vi tidligere har sett i Rogaland og Hordaland, sier professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere