Problemer i kø for Obama

Barack Obama får liten tid til å hvile på laurbærene etter valgseieren. Dette er utfordringene som venter ham.

06.11.08 06:44

Demokraten Barack Obama (47) vant presidentvalget og fikk gratulasjoner fra ledere over hele verden, men også klare advarsler om hvilke tøffe utfordringer han står overfor med økonomiske nedgangstider i USA og globalt og med krigene han arver i Irak og Afghanistan.

Briefes av etterretningstjenesten
Torsdag skal Obama etter alt å dømme briefes av blant andre etterretningssjef Mike McDonnel om noen av utfordringene han står overfor, melder CNN. USAs 44. president arver en på alle måter kostbar krig i Irak og store utfordringer i Afghanistan i tillegg til en økonomi på felgen. På en konferanse nylig varslet McDonnel en verden der demografi, kamp om naturressurser og klimaendringer kan skape grobunn for mange nye konflikter og ytterligere utfodringer for den nye presidenten.

Markant børsnedgang
De amerikanske børsene minnet onsdag USA-valgets seierherrer om hverdagen som venter. Jubelen hadde knapt lagt seg før børsene sendte kursene ned. Alle ledende indekser falt mer enn 5 prosent, den mest markante nedgangen som noensinne er registrert etter et presidentvalg i USA, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Bakrus på Wall Street
Røde tall på Oslo Børs
Se hele seierstalen

Høye forventninger
Og hjemme og ute møtes USAs blivende president av store forventninger. EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso uttrykte håp om at USA og Europa skal forene krefter for å få økonomien på fote igjen.

- We need a new deal for a new world, sa Barroso, med klar henvisning til president Roosevelts reformprogram i de harde 30-årene.

20. januar blir Barack Obama tatt i ed.

- Han har to måneder på seg til å lansere tydeligere planer på hva han ønsker å gjennomføre, men han må også håndtere forventningene og trekke de ned på et realistisk nivå. Det er en jobb han allerede begynte på i talen, sier USA-forsker ved NUPI, Halvard Leira, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Slik vil Obama styre USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.