RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Professor angriper AUF

Foto: Nettavisen (montasje) (Scanpix/DN)
Sist oppdatert:
- AUF står bak livsfjern norsk justispolitikk, hevder jussprofessor.

I et langt leserinnlegg i Dagens Næringsliv angriper juss-professor Ole Gjems-Onstad en straffelov som gjør at Anders Behring Breivik kan slippe straff for å ha drept 77 mennesker på Utøya og i Regjeringskvartalet.

- Mye av den tenkning som AUF har tatt del i, har bidratt til en lovgivning som avskjærer straff for han som slaktet dem, skriver professor i strafferett, Ole Gjems-Onstad, under tittelen «Livsfjerne norske ideologier».

- Kunne ikke straffet Hitler
- Nå kan vi ikke straffe Norges verste massemorder i fredstid, skriver Gjems-Onstad.

- Kanskje måtte norsk påtalemyndighet ha gitt opp overfor Hitler eller Stalin. Ville en norsk domstol godta at de utvilsomt ikke var sprø i en psykiatrisk forstand, spør professoren, som arbeider ved Handelshøyskolen BI.

Vil straffe psykisk syke
Etter at Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig og dermed ikke kan straffes, har reaksjonene vært voldsomme.

Arbeiderpartiets nestleder i Justiskomiteen, Jan Bøhler, vil ha regelendringer som gjør det mulig å sperre Anders Behring Breivik inne i lang tid.

Også Senterpartiets medlem i Justiskomitéen, Jenny Klinge, vil ha endringer.

- Det kan være fornuftig å gjøre det mulig å straffe enkelte psykisk syke forbrytere. Straffen kan for eksempel komme i tilegg til ordningen med tvungent psykisk helsevern, sier Klinge til Adresseavisen.

Bør diskuteres
Politikerne får støtte hos direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen. Han mener at politikerne må tenke igjennom reglene som gjør at en drapsmann med psykiske lidelser kun skal møtes med tvunget psykisk helsevern.

- De bør spørre seg hvorfor syke mennesker skal fritas for straff, mener Langbach.

Massemorder i komfortabelt fengsel
BI-professor Ole Gjems-Onstad reagerer sterkt på at «Norge lar sin største massemorder sitte i et komfortabelt fengsel med tre rom: Ett for arbeid, ett for trening, ett for rekreasjon og hvile».

Han mener at vi har en strafferettslig ideologi som forbyr oss å være sinte og kreve hevn, og at vi tror at oljepenger kan kjøpe oss fri fra alt.

- Det er vondt, men sant: Utøya var et sted der man dyrket de ideologier som gjorde at så mye gikk galt. Man kan forstå at mange i AUF ikke vil at øya skal bli borte. Men vil man vise respekt for de døde ved å lære, slipper man taket i en del av de livsfjerne ideologiene, skriver Gjems-Onstad.

Les: - Breivik bør tvangsmedisineres

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere