«Den amerikanske politikken slår sprekker og kan kollapse. Canada må forberede seg,» skriver professor i statsvitenskap, Thomas Homer-Dixon, innledningsvis i en kronikk i den canadiske avisen The Globe and Mail.

Homer-Dixon, som er direktør for forskningssenteret Cascade Institute ved Royal Roads University i British Columbia, er bare én av flere i rekken som er dypt bekymret for den politiske utviklingen i USA, nå som landet nærmer seg ettårsmarkeringen for det blodige angrepet på Kongressbygget 6. januar i fjor.

Før jul var det tre pensjonerte amerikanske militærtopper som kom med en lignende advarsel i The Washington Post.

Les også: Pensjonerte militærtopper advarer Pentagon: - Vi frykter «totalt sammenbrudd» i 2024

Homer-Dixon skriver at en ikke kan utelukke at det amerikanske demokratiet har forvandlet seg til et høyreorientert diktatur innen 2030.

«Det amerikanske demokratiet kan kollapse innen 2025 og forårsake en ekstrem intern politisk ustabilitet, inkludert omfattende sivil voldsbruk. Innen 2030, om ikke før, kan landet bli styrt av et høyreorientert diktatur,» skriver Homer-Dixon.

«Vi kan ikke avvise disse mulighetene bare fordi de virker for latterlige eller horrible til å kunne forestille seg det. I 2014 ville antydningen om at Donald Trump skulle bli president blitt oppfattet som absurd av de aller fleste. Men i dag lever vi i en verden der det absurde regelmessig blir virkelighet og det horrible blir hverdagslig,» lyder advarselen til Homer-Dixon.

- En fryktelig storm kommer fra sør

Homer-Dixon har studert voldelige konflikter i mer enn fire tiår, og advarer om et Trump-comeback i Det hvite hus etter valget 2024. Han presenterer et mulig scenario der republikanske folkevalgte på delstatsnivå nekter å akseptere en valgseier til Demokratene.

Trump har utrettelig fremmet de feilaktige påstandene om at valgseieren ble stjålet fra ham i 2020, påstander som også har blitt avvist i amerikanske domstoler. Homer-Dixon advarer om at Trump har to mål for øyet: «rettferdiggjørelse og hevn». Professoren ber nå myndighetene i Canada, som deler sin sørlige grense med USA, om å være forberedt på et utenkelig scenario.

«En fryktelig storm kommer fra sør, og Canada er dessverre uforberedt. Det siste året har vi vendt fokuset innover, og vært distrahert av utfordringene med covid-19, forsoning og de akselererende ringvirkningene av klimaendringer. Men nå må vi fokusere på det presserende problemet med den sannsynlige oppløsningen av demokratiet i USA. Vi må starte med å erkjenne omfanget av denne faren. Hvis Trump blir gjenvalgt, vil den økonomiske og politiske risikoen for landet vårt være utallig, selv under de mer optimistiske scenariene,» skriver han.

Les også: Robert Scott Palmer (54) fikk strengest straff av alle etter Kongress-angrepet. Hans norske advokat avslører hvorfor

- Eier skytevåpen for å kunne skyte diktatorer

Austin Rasmussen, som er leder for Republicans Abroad Norway, er ikke nådig i sin kritikk mot Homer-Dixon. Rasmussen mener professoren er bare nok en middelmådig partipolitisk aktivist, til tross for sine akademiske meritter.

- Nok en elitist fra elfenbenstårnet som kommer ned og retter pekefingeren mot høyresiden. Enten det er i Canada, USA eller til og med i Norge, er disse folkene ubetydelige i kommentatorkretser, og deres troverdighet fortsetter å råtne nesten like raskt som deres evne til kritisk tekning, om denne evnen noensinne har eksistert, sier Rasmussen til Nettavisen.

- Hans meningsytring avviser på uforskammet vis enhver radikalisering og ethvert ansvar for polarisering på venstresiden. Ironisk nok bringer Homer-Dixon bensin til bålet til nettopp denne politiske splittelsen som han later til å være så dypt bekymret for. Venstresiden vil applaudere dette med selvrettferdighet, mens «kurven med de stakkarslige» vil himle med øynene over nok et stykke venstrevridd propaganda, sier han.

Rasmussen henviser til uttrykket «basket of deplorables» som ble anvendt av Hillary Clinton under presidentvalget i 2016. Clinton fikk massiv kritikk etter at hun uttalte at halve velgermassen til Trump består av stakkarslige og ynkelige folk.

Les også: Dramatiske bevis i SMS fra Trump jr.: «Han må fordømme denne dritten ASAP»

- Homer-Dixon trygler sine lesere om ikke å avvise hans fanfiksjon (fiksjon-fortellinger om etablerte rollefigurer red.anm.) bare fordi det virker «latterlig». Det virker «latterlig» fordi det er latterlig. Når alt kommer til alt, vil amerikanere aldri akseptere et diktatur, uavhengig om det er venstre- eller høyrevridd. Meningsytringen har referanser til hvor mye våpen det er i USA, men ignorerer fullstendig årsaken til denne ildkraften og vår grunnlovfestede rett til å opprettholde et slikt forsvar. Hensikten er ikke å kjempe mot eller angripe våre naboer. Amerikanere eier skytevåpen for å bekjempe inntrengning og tyranni. Amerikanere eier skytevåpen for å forsvare oss selv mot dem som vil frarøve oss våre rettigheter. Amerikanere eier skytevåpen for å kunne skyte diktatorer, sier Rasmussen.

Han viser til Homer-Dixon som gjør et poeng ut av at den amerikanske sivilbefolkningen er «væpnet til tennene» med mer enn 400 millioner skytevåpen. USA har en befolkning på om lag 330 millioner mennesker.

- Paralleller til nazistenes maktovertakelse

Homer-Dixon skriver videre i kronikken at Trump og hans medhjelpere, deriblant Fox News-profilen Tucker Carlson og kongressmedlem Marjorie Taylor Greene, har forvandlet Det republikanske partiet til en fascist-aktig persondyrkende kult «som er et perfekt instrument til å ødelegge demokratiet».

Homer-Dixon trekker også paralleller mellom den ustabile og kriserammede Weimarrepublikken under mellomkrigsårene i Tyskland – som endte med Adolf Hitler og nazistenes maktovertakelse i 1933 - og nåtidens politiske krise som utspiller seg i USA.

Homer-Dixon skriver at Trump kanskje bare er et oppvarmingsnummer til noe enda verre i vente.

«Ved en tilbakekomst til presidentembetet, vil han være rivningskulen som knuser demokratiet, og prosessen vil legge det politiske og sosiale landskapet i grus. Og gjennom målrettet trakassering og avvisning vil han være i stand til å tynne ut rekkene til sine statlige motstandere, som byråkrater, offisielle tjenestepersoner og teknokrater som overvåker den upartiske funksjonen til kjerneinstitusjoner og som håndhever rettsstaten. Deretter er scenen satt for en mer ledermessig kompetent hersker, etter Trump, til å bringe orden i kaoset han skapte,» skriver Homer-Dixon.

Rasmussen stiller et retorisk spørsmål om hvorfor venstresiden ikke gjør mer for å hindre denne katastrofen fra å finne sted, ettersom de selv viser til dette historisk veikart som tilsynelatende fungerer som en slags advarsel.

- Det tok ikke lang tid for Homer-Dixon å gripe etter en utmattet Hitler-sammenligning, noe som er et yndet sammenligningsgrunnlag blant de lavt intellektuelle på venstresiden. Jeg har stilt spørsmålet før: Hvis venstresiden virkelig trodde Trump var Hitlers gjenoppstandelse, hvis de virkelig mener at Trump er Hitler II, og at hans velgere ikke er bedre enn brunskjortene, hva slags ubrukelige feiginger er de da, når de ikke tyr til tvang for å stanse alt dette for enhver pris? sier Rasmussen.

- Homer-Dixon maler med bred pensel i sin meningsytring og demonstrerer i beste fall en rudimentær forståelse av USA, landets institusjoner og folk. Homer-Dixon mangler åpenbart en elementær forståelse av den amerikanske ånden og utholdenhet, sier Rasmussen.

Begrepet rudimentær beskriver noe som er helt grunnleggende og elementært.

Les også: Dysfunksjonell stab i Det hvite hus: - Kamala Harris er en bøllete sjef

Anbefaler å innføre konkrete tiltak

Homer-Dixon skisserer også et verst tenkelig scenario hvor Canada kan stå overfor en eksistensiell krise, at landet blir isolert som følge av Trumps aggressive og reaksjonære nasjonalisme.

«Hva skjer for eksempel hvis høyprofilerte politisk flyktninger, som flykter fra straffeforfølgelse, ankommer vårt land og det amerikanske regimet krever å få dem tilbake? Gir vi da vårt samtykke?» skriver han.

Homer-Dixon siterer også fredsprisvinner Dmitrij Muratov, som nylig uttalte følgende da han mottok Nobels fredspris i Oslo forrige måned:

«Mistro til demokratiet innebærer at landet som har forlatt det vil få en diktator,» uttalte den russiske journalisten.

«Og der det er et diktatur, er det krig. Hvis vi avviser demokratiet, aksepterer vi krig,» sa Muratov i Oslo.

Homer-Dixon anbefaler Canadas statsminister til å umiddelbart opprette en egen tverrpolitisk komité i nasjonalforsamlingen, som består til tross for kommende regjeringsskifter. Ifølge professoren må komiteen få sikkerhetsklarering, brifes regelmessig på den politiske og sosiale utviklingen i USA og om hvilke konsekvenser dette medfører.

«Og den bør få i oppgave å forsyne den føderale staten med kontinuerlig og spesifikk veiledning til hvordan en skal forberede seg på og reagere på en fiasko (demokratiets fall red.anm.), dersom det skulle skje,» skriver Homer-Dixon.

- Norge må også ta dette på alvor

Svein Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, uttalte til Nettavisen før jul at Norge også må begynne å følge ekstra godt med på hvordan situasjonen i USA utvikler seg fremover.

- Tidligere ville man bare avvist et slikt scenario (borgerkrig red.anm.) som helt utenkelig. Men nå er dette et scenario man må ta på alvor. Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig at det skal bryte ut borgerkrigslignende tilstander i USA, men det er så mange ting som peker i gal retning i hensyn til indre samhold og stabilitet i USA, at det kan gå galt, sa Mebly til Nettavisen.

- Norge må også ta dette på alvor, ikke minst nå som vi har satt ned en ny forsvarskommisjon som skal se på forventninger til norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, sa Melby.

Melby henviser til den nye forsvarskommisjonen som nylig ble nedsatt av Støre-regjeringen. Forsvarskommisjonen har 17 medlemmer og ledes av Knut Storberget, og har til hensikt å «vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for å ivareta norsk sikkerhet».