18 dager før valget er svømmeferdighetene for Erna Solbergs firepartiregjering høyst diskutable.

Frps landsstyre godkjente en bompengeskisse søndag. Så laget Venstre sin egen skisse onsdag. Mens det haster for Frp å finne en løsning, har Venstre god tid.

KrF forholder seg nokså tause og vil ta diskusjonene internt.

- KrF-lederen opptrer eksemplarisk, bemerker Kristin Clemet i sin ferske blogg.

Det alle nå lurer på. er om de fire partiene klarer å bli enige om en felles «bompengeskisse».

Professor: - Fastlåst

- Situasjonen virker mer fastlåst enn noensinne, sier valgforsker og professor ved UiO, Bernt Aardal, til Nettavisen torsdag - og legger til:

- Men å bryte ut av regjeringen nå, i valginnspurten, vurderer jeg som det mest risikable. Konsekvensene av det vil bli dramatiske, mener han.

- Hvor viktig er rollen til statsminister Erna Solberg (H) nå?

- Nå er all fokus rettet mot henne. Dette blir den kritiske testen av hennes evner som statsminister. Fireparti-regjeringen er hennes store drøm, minner Aardal om.

- Virker vel rolig

- Hvordan vurderer du hennes innsats så langt?

- Det kan hende hun har vært aktiv innad, men utad virker det som hun har forholdt seg vel rolig, mener Aardal - med forbehold om at det kan være litt urettferdig mot henne.

- Hun avbrøt oppholdet på Island for å komme hjem og rydde opp, og vet at søkelyset er rettet mot henne. Nå står og faller regjeringsprosjektet på henne. Dette er den store styrkeprøven.

Langt unna en løsning?

- Er vi nødvendigvis så langt unna en løsning?

- Det er det vi ikke vet, men Erna sier at «det vi leser i mediene er halvsannheter», så det jobbes jo i kulissene.

- Hva har egentlig Venstre og Frp igjen for å sitte i samme regjering?

- De diskusjonene går internt, i begge partiene, for her står det om fundamentale kjerneverdier. Partienes troverdighet står på spill, sier Aardal.

- Nå haster det!

- Har du tro på at de fire blir enige?

- Jeg har vanskelig for å tro at de ikke blir enige. I så fall blir spørsmålet, om ett parti vil tre ut av regjeringen.

- Det vil bli dramatisk. Hvis for eksempel Frp, som er mye større enn Venstre, havner i opposisjon, vil det blir vanskeligere å få flertall.

- Blir det i så fall Frp eller Venstre som går ut?

- Det er foreløpig helt åpent, men jeg blir veldig overrasket hvis prosjektet ryker, sier han og legger ikke skjul på at klokken tikker:

- Nå haster det virkelig for regjeringen!

- Alle de fire tar skade av dette

- Hvem vinner på denne uavklarte situasjonen i valginnspurten?

- Det er helt klart opposisjonen. Alle partiene i regjering tar skade av dette. Samtidig ser vi at Arbeiderpartiet (Ap) sliter, så vinnerne ser ut til å være partiene til venstre for Ap og Senterpartiet (Sp).

Ifølge Aardal skapes det nå et inntrykk av at regjeringen mangler et felles program og profil.

- Dette er dette inntrykket Erna må overbevise om at ikke stemmer.

Det er foreløpig ikke kjent når partilederne skal møtes igjen. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad reiste torsdag morgen tilbake til Sørlandet for å drive valgkamp.

- Erna kan si «take it or leave»

Daglig leder av tankesmien Civita og tidligere Høyre-statsråd, Kristin Clemet, tror heller ingen av partiene bryter ut nå.

I sin ferske blogg «Kanskje Erna bør si at nok er nok?» skriver hun:

«En av forskjellene mellom Stoltenberg II-regjeringen og Solbergs regjering har vært omfanget av lekkasjer. (...) Det er tydelig at Erna Solberg ikke liker dette, og det er lett å forstå. Det er illojalt, og det forstyrrer regjeringens arbeid, men hva verre er: Det tegnes lett et helt feilaktig bilde av hva som egentlig skjer og har skjedd.»

Clemet oppfordrer statsministeren til å sette hardt mot hardt:

«Erna Solbergs «slagord» har i mange år vært at hun og Høyre vil samarbeide med de partiene som vil samarbeide med dem. Kanskje bør hun vende tilbake til utgangspunktet nå. Hun kan legge frem en skisse til løsning som alle bør kunne leve med og rett og slett si: Take it or leave,» skriver Clemet.