Gå til sidens hovedinnhold

Professor:  - Dette er dramatisk. Nå skjer det mye i kulissene

Professor Bernt Aardal mener MDG kan ha gjort vondt verre.

Tirsdag klokken 12 får vi vite om Rødt fremmer mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg som følge av milliardoverskridelsene for Oslos nye vannforsyning.

Mistillitsforslaget fra Frp vil med støtte fra Rødt ha støtte fra 31 av 59 representanter.

- Rødt er kommet på vippen. Hvis det blir stilt kabinettspørsmål fra Raymond Johansen (Ap), vil det være en veldig tung avgjørelse å ta for partiet, sier Aardal til Nettavisen.

Les også: Rødt har bestemt seg om mistillit til MDGs Lan Marie Berg

Og nå er det mange som snakker sammen, ifølge ham:

- Nå skjer det en del i kulissene. Hvis Rødt stemmer for mistillit, tviler jeg på at det vil komme som en overraskelse på Raymond Johansen. En «minnelig løsning» på denne kattepinen kan være at Berg selv går av.

Les også: Full splid mellom Frp og MDG før skjebnemøte

- Dette er dramatisk

Aardal beskriver det som nå skjer som et lokalpolitisk drama med nasjonale følger, like før stortingsvalget:

- Dette er dramatisk, sier den sindige professoren, som er litt overrasket over vendingen saken har tatt:

- Ja, slike ting kommer gjerne brått på. Og fra et statsvitenskapelig perspektiv er det interessant at det i så stor grad knyttes til opplysningsplikten, det å ikke ha informert ordentlig, sier professoren.

Les også: Lan Marie Berg grillet om milliardsprekk: - Gjorde meg dypt bekymret

Berg risikerer å bli avsatt i forbindelse med en skandale rundt Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner - 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo reagerer på at de først ble orientert om sprekken først i mai, selv om Berg fikk vite om overskridelsene mye tidligere.

- Kan ha slått tilbake på MDG

- Det som har komplisert saken, er at Lan har vært utsatt for røff og grov behandling ellers. Det gjør at MDG har kommet med sterke reaksjoner og kalt dette en «vendetta mot Lan». Det kan ha gjort vondt verre å blande person og sak, mener han.

Aardal er spent på avgjørelsen klokken 12:

- Dette er storpolitikk på lokalplanet og veldig interessant. Hvis Rødt har bestemt seg for mistillit, vil det være lettere for hele byrådet samlet hvis Lan trekker seg. Hvis ikke, hviler en tung avgjørelse på Raymond. Det er veldig uheldig med et byrådskifte nå, sier han.

Berg: - Jeg mener jeg har håndtert saken på en god måte

- Det ærlige svaret er at jeg genuint mener jeg har håndtert saken på en god måte, skriver Berg i et langt Facebook-innlegg tirsdag formiddag.

Der skriver hun blant annet:

«Mistillit mot meg vil sikkert glede mange som er provosert over meg eller partiet mitt av andre grunner. Men det vil ikke gjøre Oslosfolks drikkevannsforsyning hverken tryggere eller billigere. Jeg er fortsatt stolt over det arbeidet som har blitt gjort av dyktige folk i Oslo kommune for å sikre framdrift i dette prosjektet. Endelig, etter 54 år, tar vi grep for å sikre Oslofolks grunnleggende trygghet.»

Berg vektlegger også at hun er hardtarbeidende:

«De siste årene har jeg jobbet hardt for å sørge for at vann- og avløpsgebyrene i Oslo er så lave som mulig, samtidig som vi gjennomfører de samfunnskritiske investeringene vi er nødt til å gjøre. Selv etter denne kostnadsøkningen for prosjektet vil Oslo ha et av Norges rimeligste vann- og avløpsgebyr. Tro meg, som en person som har levd på 20 liter vann i døgnet: det er en god investering for Oslos innbyggere.»