*Nettavisen* Nyheter.

Professor frykter for leverandører etter ICA-avtale

Oslo (NTB): ICAs avtale med NorgesGruppen om samarbeid om logistikk, distribusjon og innkjøp kan bli farlig for de minste leverandørene, frykter professor.

Bent Sofus Tranøy, professor ved Høyskolen i Hedmark og Markedshøyskolen og medlem av Matkjedeutvalget, mener avtalen fører til markedskonsentrasjon, skriver Nationen.

- Mer makt gir mer velstand, som gir mer makt, som gir mer velstand. For NorgesGruppen. Markedskonsentrasjonen denne avtalen fører til er den samme som Matkjedeutvalget pekte på, sier Tranøy til Nationen.

Tranøy sier økt markedskonsentrasjon på sikt vil gi mindre innovasjon, og at forbrukerne bør bekymre seg for at de ikke får sin del av overskuddet.

- Når det nå i praksis er tre aktører, vil innovasjon og produktutvikling bli enda mer utsatt. Hadde jeg vært liten næringsmiddelaktør med en god produktidé, ville jeg ikke våget å gjøre noe med den. En leverandør blir svært sårbar når NorgesGruppen har halvparten av markedet, sier han.

- Dette er dårlig nytt for Orkla, og for Tine og resten av samvirkebedriftene. Jeg er spent på hva Konkurransetilsynet vil gjøre, sier Tranøy. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.