84 asylsøkere kom over den norskrussiske grensen på Storskog i Finnmark søndag.

Fremskrittspartiet ønsker å suspendere Schengen-avtalen for å få kontroll på tilstrømningen til Norge.

Professor Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo (UiO) sier til Nettavisen at det ikke er mulig å stenge grensen til Russland ved Storskog

- Dette handler ikke bare om Schengen-avtalen, men også om den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Norge kan ikke avvise flyktninger som står i fare hvis de blir utvist, sier Ulfstein til Nettavisen.

(Saken fortsetter under.)

- Derfor er det ikke noe alternativ å stenge grensen helt.

- Ikke noe «quick fix»

Professoren sier det ikke er noen «quick fix» på alle flyktningene som

strømmer over grensen fra Russland.

- Hvem som skal sendes tilbake, og etter hvilke kriterier, er annen sak. Men hvert enkelt tilfelle må vurderes, sier han.

- De har fått opphold

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har tidligere uttalt at:

- Mange av dem som kommer, har fått oppholdstillatelse i Russland, eller vi mener de kan få det. Da kan vi la være å realitetsbehandle de søknadene og sende dem tilbake etter prinsippet om første ankomstland.

Bailliet: - Må kjenne deres skjebne

Professor Cecilia M. Bailliet ved UiO utdyper at:

- Norge kan bare stenge grensen og nekte flyktninger adgang hvis det ikke er noen mulighet for at de vil bli returnert til et land hvor de risikerer å bli henrettet, etter Flyktningkonvensjonens artikkel 33 fra 1951, sier Bailliet til Nettavisen.

- Det betyr at norske myndigheter ved grensekontrollen må vite hva som skjer videre med de flyktninger som nektes adgang hit.

Les også: Russland må ta ansvar for flyktningene selv

Cirka 500 per uke

I løpet av denne uken er det dermed kommet 489 asylsøkere over grensen fra Russland. Uken før var tallet 501, ifølge NTB.

Mandag denne uken kom det 90 asylsøkere over grensen på Storskog utenfor Kirkenes. Dagen etter sank tallet til 66, før det sank ytterligere til 41 på onsdag. Torsdag kom det 80 asylsøkere, fredag 51 og lørdag 77.