*Nettavisen* Nyheter.

Professor kritiserer Breivik-diagnosen

Vitne Svenn Torgersen (t.h.) og statsadvokat Svein Holden og statsadvokat Inga Bejer Engh Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- At en person som er så presis, og noen ganger på en forbausende måte treffer spikeren på hodet, har dokumentert psykose, det gir ikke mening.

12.06.12 14:58

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Det sier professor i psykologi Svenn Torgersen i Oslo tingrett.

Den erfarne psykologen er i dag pensjonist, men har fulgt med på 22. juli saken og tidligere uttalt seg kritisk til rapporten som stempler Breivik som utilregnelig.

- Jeg har vært kritisk til rapport nummer en, det er helt korrekt, sier han.

- Har du lest rapport nummer to? spurte aktor Svein Holden.

- Ja. Den er skrevet på en annen måte. Måten man skriver på sier noe om stil. De er veldig ulike. Rapport én er pang en diagnose. Rapport to er mer vurderende. Jeg vil i tilegg si at rapport to har en analyse av psykose, løgn og fantasier som er noe av det bedre jeg har lest, sa Torgeresen i Oslo tingrett.

Her kan du følge Nettavisens live-rapportering fra retten: Artikkel fortsetter under

HTML EMBED

- Av det jeg har sett, som selvfølgelig er veldig lite, så vil jeg si at en person som er så presis og som til de grader i det som blir sagt, noen ganger på en forbausende måte treffer spikeren på hodet, at en slik person har dokumentert psykose, det gir ikke mening. Jeg finner ikke at det bekrefter noen psykose, sa Torgersen.

Professoren er den siste i rekken av psykologer og psykiatere som mener at Anders Behring Breivik ikke er utilregnelig i rettslig forstand.

Les: - Han har aldri ment at han har en krone på hodet og - Han ble litt høy på seg selv

På spørsmål fra aktor Holden om han ser tegn til paranoid psykose hos Breivik, svarte Torgersen:

- Nei, jeg ser definitivt en grandisositet, men jeg ser ingen psykotisk grandiositet, sier Torgersen.

Torgersen ønsket ikke å diagnostisere Breivik, men tillot seg å komme med en indikasjon på hva han mener.

- Jeg skal ikke stille noen diagnose. Nå skal jeg være litt vrien. Om diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse ikke ville blitt lansert, så ville jeg blitt forbauset, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.