Gå til sidens hovedinnhold

Professor: - Laksesykdom ute av kontroll

Oslo (NTB): Laksesykdommen pancreas disease (PD) er fullstendig ute av kontroll og flytting av fisk må derfor forbys, mener fiskehelseprofessor Are Nylund.

- Det er ingen tvil om at PD er fullstendig ute av kontroll. Viruset spres alle veier og vi har utbrudd fra Finnmark til Hordaland. Det er uforståelig at det ikke innføres et regelverk som kan begrense spredningen ved å kreve at smolten blir produsert lokalt, sier Nylund til Dagens Næringsliv. Nylund er professor ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen.

Ifølge avisa ble det i 2012 registrert en dyster rekord med 132 utbrudd av laksesykdommen i oppdrettsanlegg langs norskekysten. Sykdommen kan føre til betydelig dødelighet i anleggene.

- Vi må finne smitteveiene og bryte dem. Det innebærer blant annet langt strengere begrensninger i adgangen til å flytte fisk. Det burde være strengt forbudt å flytte fisk eksempelvis fra Vestlandet til Finnmark. Eller for den saks skyld fra Skottland til Trøndelag, sier Nylund. Han er også bekymret for at syk oppdrettslaks skal smitte villaks.

Direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet mener det ikke er riktig å betegne situasjonen som ute av kontroll.

- Men at vi har utfordringer, er det ingen tvil om. Vi kan vel også være enige med Nylund i at regional smoltproduksjon hadde vært optimalt og bør bli en regel, sier hun. (©NTB)