Gå til sidens hovedinnhold

Professor: – Må bevise hvem som kjørte bilen

Dersom politiet ikke klarer å si med sikkerhet hvem som satt bak rattet i bilen som kjørte på tolvåringen Olav Hovda sist fredag, må saken henlegges, mener jussprofessor.

– Politiet må bevise at en konkret person eller flere i samvirke har forvoldt en annens død ved uaktsomhet. Det er straffebudet. Det må bevises utover rimelig tvil at gjerningsinnholdet i straffebudet er oppfylt, sier jussprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen til Stavanger Aftenblad fredag ifølge NTB.

Henlegges
Et ektepar på 43 og 42 år er siktet i saken i Klepp, men begge nekter for å ha kjørt bilen som politiet mener traff Olav Hovda da han var på rulleskitur med sin far fredag kveld i forrige uke. Ifølge Strandbakken er det avgjørende at politiet klarer å bevise hvem av dem som eventuelt kjørte bilen, dersom politiet klarer å fastslå at det var deres Ford Focus som kjørte på tolvåringen.

Strandbakken viser til en straffesak fra Sverige som ble henlagt etter at politiet ikke klarte å bevise hvem av to mistenkte som hadde vært gjerningspersonen.

– Så lenge man ikke kan bevise hvem gjerningspersonen har vært, så må saken henlegges, sier Strandbakken og påpeker samtidig at saken fra Sverige var svært omdiskutert.

Et problem
Den profilerte advokaten John Christian Elden uttrykte seg slik overfor VG torsdag kveld:

– Påtalemyndigheten må føre bevis for hvem som har kjørt bilen, det er ikke noe de kan gjette seg til. Hvis begge siktede nektet for å ha kjørt bilen uten at man klarer å bevise at de har det, da har påtalemyndigheten et problem.

Jo Stigen, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier politi og domstol må forholde seg til at en siktet i en straffesak ikke har noen plikt til å bidra til domfellelse gjennom sin forklaring.

– Som vitne har man heller ingen plikt til å angi ektefellen som kjørte bilen. Kort sagt har de to ingen rettslig plikt til å fortelle hvem som kjørte bilen, sier professoren til VG.

Han sier imidlertid at det i saker der gjerningspersonen er ukjent, er mulig å bli dømt for medvirkning. (NTB)

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken