RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Fleet (Getty Images/iStockphoto)

Professor mener ettbarnspolitikk kan redde miljøet

Sist oppdatert:
Den norske professoren Jørgen Randers mener at folk ikke bør få mer enn ett barn. Det kan redde miljøet, mener professoren i klimastrategi.

Oslo (NTB): Randers er tidligere leder av lavslippsutvalget som i 2006 leverte en rekke radikale forslag til hvordan Norge kunne kutte sine nasjonale utslipp av klimagasser med mellom 50 og 90 prosent innen 2050, skriver Vårt Land.

Nå mener han det må hardere lut til.

– Vi er enda verre ute enn for fire år siden. Verdens utslipp kommer til å gå opp til 2030, hvor det blir en topp. I 2050 er vi tilbake på samme nivå som i dag, så jeg tror menneskene i realiteten ikke kommer til å kutte noe, sier han til Teknisk Ukeblad.

Randers mener at det økende velstandsnivået vil gjøre at forbruket av olje, kull og gass per person bare vil skyte i været, og mener derfor at framtidige familier bør ta klimaansvar og begrense seg til ett barn.

– Ettbarnsfamilier kan dempe befolkningsveksten og er en del av klimaløsningen. Håpet mitt er at det kan bidra litt til å ha en verden som er så lik som mulig den vi har for øyeblikket, sier han.

Professor Andreas Føllesdal ved Norsk senter for menneskerettigheter tror ikke Randers' forslag med å kopiere Kinas ettbarnspolitikk vil ha noen sjanse til å lykkes.

– Ett av hovedproblemene er at vi vil få en veldig stor belastning på den yngre generasjonen som skal ta seg av både de unge uten inntekt og de eldre som ikke har inntekt lenger. Det er altså ikke gitt at ettbarnspolitikk vil være et bærekraftig valg, sier Føllesdal til Vårt Land. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere