RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tine Poppe

Professor mener UNE snur regelverket på hodet i Neda-saken

Sist oppdatert:
Utlendingsnemnda praktiserer en langt strengere tolkning av regelverket enn det utlendingsloven legger opp til når det gjelder asylbarna, mener jussprofessor.

Oslo (NTB): – UNE har snudd regelverket på hodet, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen til NTB.

Mandag ga Utlendingsnemnda nok en gang avslag på søknad om opphold til familien til tolv år gamle Neda Ibrahim. Det er usikkert om familien vil anke. Familien i Jordan reagerer med resignasjon, fortvilelse og sjokk, forteller advokat Arild Humlen.

- UNE har trosset tingrettens dom og kommet med en ny negativ beslutning som etter min mening viser at de ikke er villige til å ivareta barnekonvensjonens verdigrunnlag. Man skulle ha trodd at man ikke har mennesker å gjøre i denne saken, sier han.

Les egen sak her: Uvisst om Nedas familie vil anke

Professor Bernt påpeker at loven i klartekst sier at barnas beste skal være et grunnleggende hensyn. Samtidig kan det legges vekt på innvandringspolitiske hensyn.

- UNE gjør det motsatte og lar innvandringspolitiske hensyn være de viktigste. I dag er det i praksis så å si umulig å få medhold i at hensynet til barnets beste skal veie tyngst, sier Bernt.

Jan Fridthjof Bernt

Betenkt
UNEs strenge tolkning av innvandringsloven har vært gjenstand for mye kritikk. Mandag fikk nemnda igjen søkelyset rettet mot seg da den besluttet å opprettholde vedtaket om at Neda Ibrahim (12) og hennes familie ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Men i desember i fjor fikk UNE medhold i sin praksis av Høyesterett i to dommer som fastholdt at det var riktig å sende to asylfamilier med mindreårige barn ut av Norge. Høyesterett la til grunn at den strenge praksisen var det Stortinget ønsket, noe som bekymrer Bernt.

- Jeg er veldig betenkt over at man går så langt i å følge opp slike politiske signaler når lovens ordlyd så tydelig går i motsatt retning, sier jussprofessoren.

Symbolpolitikk
Bernt tror ikke at KrFs og Venstres anstrengelser for å få myket opp regelverket når det gjelder asylbarna, kommer til å føre til særlige endringer.

- Med tanke på dagens regjeringssammensetning ville det være overraskende. Det er ingenting i regjeringserklæringen som gir rom for en vesentlig endring av dagens praksis. Dette er utpreget symbolpolitikk, sier han.

Fakta om Neda-saken
I juni ble familien Ibrahim returnert til Jordan etter ti år på Dale asylmottak i Sandnes i Rogaland. Familien består av foreldrene og fire barn: Neda på tolv år og tre søsken som nå er elleve, åtte og fem år gamle. De to yngste er født i Norge.

* Familien kom til Norge høsten 2003. De opplyste at de er palestinere fra Irak. Senere er det fastslått at de kommer fra Jordan.

* Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2006 og har søkt om omgjøring av asylavslaget fem ganger. Men Utlendingsnemnda (UNE) har opprettholdt avslaget.

* Identiteten til familien ble først endelig avklart da foreldrenes pass ble oppdaget under politiets ransaking i mars nå i år. I avhør etter ransakingen erkjente foreldrene at de er jordanske statsborgere

* Familiens advokat, Arild Humlen, brakte det siste avslaget inn til rettslig prøving. Dommen falt i Oslo tingrett 8. november og opphevet UNEs vedtak.

* Utlendingsnemnda kunne velge å anke denne dommen eller fatte et nytt vedtak. Et nytt vedtak. med avslag for familien ble fattet mandag.

* Nemnda konkluderer med at det ikke er grunnlag for å endre tidligere vedtak. Nemndas vurdering er at innvandringsregulerende hensyn veier tyngre enn to av familiemedlemmenes helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere