Gå til sidens hovedinnhold

Professor skjelte ut milliardær - nå smeller Trygve Hegnar tilbake

Karakteristikkene kommer tett som leilighetene i Bjørvika når Trygve Hegnar skjeller ut professor Runar Døvings kritikk av boligmarkedet.

«Vi er ikke helt klar over hva professor Runar Døving er professor i (...)», begynner sjefredaktør Trygve Hegnar med i sin lederartikkel i Finansavisen onsdag. Under tittelen «Professor i floskler», tar han et kraftig oppgjør med professor Runar Døvings syn på boligmarkedet, og avslutter med: «Kanskje professoren ikke heter Døving, men Sløving?».

Krangelen begynte med en kronikk i Klassekampen, der Døving skriver om boligmarkedet. Han mener at noen med mye penger, som Ivar Tollefsen, tjener seg rik på bekostning av de menneskene som av en eller annen grunn leier bolig.

Les mer:
Ivar Tollefsen kjøper boliger for 92 milliarder kroner
Her er Ivar Tollefsens norske boligimperium

- Grådig bolighai

Døving mener at Tollefsen ikke er et godt menneske, men «en grådig bolighai», og at grådigheten er en konsekvens av politikken. En politikk han mener kan endres: «For å hindre Tollefsen og andre bolighaier å berike seg på andre menneskers nød, kan man lage andre lover. For eksempel at det ikke er lov til å eie mer enn én, to eller tre boliger; man kan regulere inntjeningen, bygge sosialt ...» skriver Døving.

Han er professor ved Høyskolen i Kristiania, og har jobbet i mange år i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Han mener at markedet fungerer godt til noen former for bytte av varer og tjenester, men ikke til strøm, bolig, helse og infrastruktur.

I tillegg mener Døving at blant andre Hegnar er «den liberale høyresidens fanatikere».

Mer Hegnar-kritikk: Banale økonomiråd: Det som er enkelt er ikke alltid lett

Tenner på flere plugger

Kronikken får altså Hegnar til å tenne på iallfall flere plugger: «De faktiske forhold er at rundt 80 prosent av husholdningene i dag eier egen bolig, og hvis ikke alle skal eie så må det faktisk være utleieboliger tilgjengelig i boligmarkedet. Akkurat det ser ut til å være vanskelig for professor Døving».

Hegnar sier at han ikke er kritisk til offentlige eide utleieboliger til studenter, sosialklienter og andre, «men skal vi i Norge nå sette i gang med statlige utleieboliger til personer som bor midlertidig i Norge, personer som blir skilt og leter etter permanent bolig, eller personer som ikke ønsker eller vil kjøpe egen bolig?» spør Hegnar retorisk.

«Bolig uten marked? Da må vi igjen minne sosialantropologen om at fire av fem husholdninger eier boligene sine privat. Og det kommer de til å gjøre selv om professor Dønvig kommer ut av jungelen», skriver han.

Nettavisen har forelagt kritikken for Runar Døving.

- I min kronikk anklaget jeg Hegnar for å være «markedsfantatiker». Jeg traff tydeligvis ganske godt, og jeg tror nok at det er årsaken til at han blir så sinna at han går over i det barnslige, sier Døving til Nettavisen og legger til at problemene i boligsektoren er ikke ferdigdebattert.