Den britiske regjeringens ekspertråd SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies) har publisert en rekke rapporter om Covid-19 og SARS-CoV-2 for å forsyne britiske myndigheter med oppdaterte råd og informasjon underveis i pandemien. Rapportene er ekspertrådets egen gjennomgang og vurdering av tilgjengelig bevis og data.

Pandemi-rapportene til SAGE blir publisert fortløpende, og er dermed ikke blitt fagfellevurdert før de når ut til offentligheten.

Les også: Oslos helsebyråd: Smitten vil øke i kjølvannet av fellesferien

Forrige uke publiserte SAGE en rapport om den langsiktige utviklingen av koronaviruset SARS-CoV-2. I rapporten skisseres en rekke skrekkelige scenarier.

Deriblant skriver SAGE at det er «en realistisk mulighet» for at det kan dukke opp nye bekymringsvarianter (VoC) som kan forårsake et langt mer alvorlig sykdomsforløp i en større andel av befolkningen enn tidligere varianter.

SAGE-rapporten har blitt omtalt av en rekke britiske medier, deriblant Sky News og Daily Mail, med overskrifter som «ny dødeligere korona-variant som kan drepe én av tre, er en realistisk mulighet».

SAGE-rapporten trekker sammenligner til de tidligere koronavirusene SARS-CoV og MERS-CoV, som har en letalitet (sykdomsdødelighet) på henholdsvis 10 og 35 prosent. Det vil si andel smittede som dør.

SAGE skriver at en slik dødelig variant kan eventuelt dannes ved en såkalt rekombinasjon (også kalt overkrysning) mellom to bekymringsvarianter som enten Alfa-, Beta- eller Delta-varianten.

Les også: Ny virusvariant påvist i Norge

- Rapporten er en sterk advarsel

Deepti Gurdasani, som er epidemiolog og folkehelseforsker ved Queen Mary University of London, beskriver rapporten som en «sterk advarsel» og anbefaler folk å lese den.

- Sammen med flere scenarier, vurderer rapporten at risikoen for at det vil oppstå varianter som fører til «vaksinesvikt» er «nesten sikkert» og anbefaler smittekontroll for å avverge dette. Dette er en sterk advarsel, skriver Gurdasani på Twitter.

- Og i motsetning til antydninger fra enkelte om at SARS-CoV-2 beveger seg i retning av å bli mer godartet (noe som er motbevist ved at flere alvorlige varianter allerede har utviklet og spredd seg), anser rapporten et skifte i retning til mer alvorlige varianter som «en realistisk mulighet», skriver hun videre.

- Burde ha sendt ut sjokkbølger

Philippa Whitford, som er både parlamentariker og kirurg, er nestleder for den tverrpolitiske korona-gruppen i det britiske parlamentet. Hun frykter at fraværet av streng grensekontroll til Storbritannia vil kunne føre til import av vaksineresistente varianter.

- Denne rapporten, som burde ha sendt sjokkbølger gjennom den britiske regjeringen, ble istedenfor publisert i stillhet sammen en mengde andre rapporter mens parlamentet hadde pause, sier Whitford i en uttalelse, ifølge Daily Mail.

- Anbefalinger og kommentarer fra SAGE gir oss den faktiske realiteten, at vi ennå ikke har beseiret viruset, sier Whitford, som tilhører Det skotske nasjonalpartiet (SNP).

Les også: Smitten opp over 50 prosent på én uke – Nakstad slår alarm

SAGE har også skissert mer optimistiske scenarier, hvor SARS-CoV-2 på lang sikt kan utvikle seg til en sesonginfluensa som er mindre farlig for eldre og andre risikoutsatte enn tidligere varianter.

Slakter skrekkrapport

Francois Balloux er professor i beregningsbiologi og direktør for Genetisk institutt ved University College London. Balloux, som er sitert over 25.000 ganger, er kritisk til skrekkscenariet som fremmes i SAGE-rapporten. Han reagerer også på britiske avisoverskrifter om at det er en realistisk mulighet for nye varianter som dreper én av tre smittede.

- Dette er et veldig merkelig dokument fordi utgangspunktet er at det ramses opp forferdelige scenarier som kan sende oss tilbake til steinalderen. Hvis ti atomreaktorer hadde eksplodert samtidig, kunne det også ha sendt oss tilbake til steinalderen. Jeg er litt overrasket over at dette dokumentet ble publisert på regjeringens offisielle nettside, sier Balloux til Nettavisen.

- Jeg mener disse scenariene er veldig lite sannsynlige, påpeker han.

Les også: Kina sender millioner innendørs for å bekjempe deltavarianten

MERS - et svært dødelig koronavirus

Balloux synes også det er merkverdig at SAGE velger å trekke sammenligninger mellom det nye koronaviruset SARS-CoV-2 og de mer dødelige koronavirusene SARS-CoV og MERS.

- SARS-CoV har en letalitet (sykdomsdødelighet) på 10 prosent og MERS har en letalitet på rundt 35 prosent. MERS finnes fortsatt i Midtøsten og smitter mellom dyr som dromedarer og kameler, og hopper en sjelden gang over til mennesker. Men det smitter veldig lite mellom mennesker. Det gir lite mening å sammenligne Covid-19 med MERS, sier Balloux.

- Det er over 200 luftveisvirus som til enhver tid smitter blant folk. Vi har aldri opplevd at noen av dem muterer og blir flere titalls ganger dødeligere enn sin opprinnelige variant, sier professoren.

I perioden juni i 2012 til juni i 2021 er det innrapportert 2574 tilfeller av MERS i 27 land, viser ferske tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er registrert 886 MERS-dødsfall, noe som utgjør en sykdomsdødelighet på 34,4 prosent.

Les også: Vaksineforsker: – Ikke nødvendig med en tredje dose i Norge nå

På verdensbasis er det påvist nesten 200 millioner smittetilfeller av det nye koronaviruset SARS-CoV2 og 4,2 millioner bekreftede koronadødsfall, viser ferske tall fra WHO. Men mye tyder på at det kan være store mørketall i mange land som har manglende innrapporteringsrutiner.

- Begynnelsen på slutten av pandemien

Det siste året har verden opplevd fremveksten av nye varianter som er både mer smittsom og i flere tilfeller farligere enn den opprinnelige varianten. De såkalte brasilianske, sørafrikanske, britiske og indiske variantene har ført til nye smitteeksplosjoner rundt om i verden. De såkalte bekymringsvariantene er nå omdøpt til Alfa-, Beta-, og Delta-varianten. Sistnevnte variant er nå den dominerende varianten i verden.

- Det siste halve året har vi ikke opplevd at det har vokst fram noen nye bekymringsvarianter. Jeg sier ikke at det ikke kan skje, men det er ikke så vanlig som mange tror, sier Balloux.

- Man kan aldri helt utelukke en sjelden hendelse, og Delta-varianten var et tilbakeslag. Hvis det ikke hadde vært for Delta-varianten, hadde pandemien vært over nå. Det er sannsynlig at det vil komme nye varianter, men for rike land vil det være forholdvis enkelt å oppgradere vaksinen. Jeg tror ikke vi har vært i en så komfortabel situasjon som vi er nå under hele pandemien. Vi ser lyset i enden av tunnelen. Det er fortsatt ikke helt over, og det vil oppstå flere problemer, men ikke i samme skala som tidligere. Dette er begynnelsen på slutten av pandemien, sier professoren.