*Nettavisen* Nyheter.

Professor sterkt kritisk til laksestopp

Oslo (NTB): Laksefisket i havet bør stoppes framfor at elver stenges for fiske, mener professor Normann Aanesland ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

06.03.10 03:01

Aanesland reagerer sterkt på at myndighetene nå innfører fiskeforbud i ytterligere 117 elver for å redde bestanden av villaks.

- Det første man bør gjøre er å stoppe fisket av laks i sjøen. Hvis grunneierne og staten kjøper opp laksefiske i havet, vil det gi et mer bærekraftig fiske og en økonomisk gevinst, sier Aanesland til Nationen.

For ham er det et hovedpoeng at laksen er mye mer verdt når den fiskes i elva framfor i sjøen. Mens laksen har en kilopris på over 400 kroner i elva, går den for 70 kroner kiloen om den dras opp fra havet.

- Når laksen trekker opp i elvene, er det betalingsviljen til sportsfiskerne som bestemmer prisen. Notfiskerne på havet får bare slakteverdien i butikken, sier Aanesland.

Sammen med forskerkollega Olaf Holm har Aanesland skrevet en rapport om de økonomiske ringvirkningene av laksefiske i elver. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.