*Nettavisen* Nyheter.

Professor tror byråkrater kan miste jobben

Oslo (NTB): Professor Eivind Smith mener det kan ha blitt begått så grove feil i embetsverket i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet at enkelte byråkrater risikerer å miste jobben.

Ifølge Audun Lysbakken, som mandag valgte å gå av som statsråd i departementet, er statens økonomireglement brutt i flere tiår. Praksisen for journalføring og arkivering har ifølge den påtroppende SV-lederen vært mangelfull.

Serien av alvorlige feil førte til Lysbakkens avgang som statsråd, men kan også få følger for embetsmenn, sier Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

- I denne saken er det gode grunner til å vurdere om embets- og tjenestemenn i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har forsømt sine tjenesteplikter på en slik måte at det kan komme på tale med ordensstraff. Det bør foretas en vurdering av om tjenestemannsloven er brutt, sier han.

Smith mener det særlig er de tilsynelatende systematiske og langvarige bruddene på økonomireglementet som må undersøkes som mulige lovbrudd.

Grove forsømmelser kan føre til at embetsmenn avskjediges. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.