RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Professor tror Statoil kan selge seg ut av Algerie

Stavanger (NTB): Statoil er ikke avhengig av virksomheten i Algerie og kan beslutte å selge seg ut av In Amenas, mener professor Klaus Mohn.

Ifølge Stavanger Aftenblads beregninger tjente Statoil drøyt 3 milliarder kroner på virksomheten ved In Amenas-anlegget i 2012. Selskapet tjente 5,3 milliarder ved In Salah-anlegget lenger vest, og totalt var omsetningen på drøyt 8,3 milliarder

Det er nå åtte måneder siden terrorangrepet mot anlegget og fortsatt nøler Statoil med å sende tilbake sine medarbeidere til landet. Sikkerheten er så langt vurdert som for dårlig.

Klaus Mohn som er professor i petroleumsøkonomi ved Universitet i Stavanger, tror ikke eierandelene i Algerie er uunnværlige for Statoil. Han sier til Stavanger Aftenblad at det derfor kan tenkes at Statoil nå ser etter muligheter for å selge sine andeler i landet.

- Mitt inntrykk er at den strategiske betydningen av Statoils virksomhet i Algerie ikke er uvurderlig. Derfor kan det ikke utelukkes at selskapet vil avslutte sin virksomhet i landet, og spesielt dersom granskingsrapporten avdekker forhold som gjør det vanskelig å få sikkerheten opp på et tilfredsstillende nivå, sier Mohn. Han har tidligere mange år bak seg i Statoil og arbeidet i selskapet da det gikk inn i Algerie i 2003.

Mohn mener imidlertid at Statoil vil være varsomme med å gå tydelig ut med et ønske om salg, fordi det betyr at sikkerheten vurderes som dårlig, noe som igjen vil gjøre det vanskelig å selge. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere