Det ligger det an til en valgthriller for flere av partiene.

- Så tett det er nå med sperregrensen, så skal det ikke så forferdelig mange velgere til for å vippe det over eller under den grensen, konstaterer professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo overfor Nettavisen.

Havner et parti over sperregrensen på fire prosent, utløser det nemlig flere utjevningsmandater - som betyr forskjellen på noen få til nærmere ti stortingsrepresentanter.

Les også: Støres drømmeregjering kan ryke: - Blitt en mer komplisert situasjon

- Det er en utfordring

Denne uken, fram til fredag, har det vært hele ti nasjonale meningsmålinger, der alle de fire minste partiene, Miljøpartiet de Grønne (MDG), Rødt, KrF og Venstre i gjennomsnitt er over sperregrensen.

Men det betyr langt fra at partiene kan puste lettet ut.

- Det som selvsagt er en utfordring er feilmarginen. For en vanlig meningsmåling med sperregrensen på fire prosent, ligger den mellom 2,8 og 5,2 prosent. Så man bør opp på 6-tallet for at det skal se rimelig sikkert ut, sier Aardal.

Erik Stephansens dom etter partilederdebatten i Bodø: Også denne gangen var det Erna som var stjerna

Best an av de minste stortingspartiene ligger Rødt, med et gjennomsnitt denne uken i målingene på 5,8 prosent. I flere av målingene er partiene over seks prosent.

Dårligst an ligger KrF, med et snitt på 4,3 prosent. Både Venstre og MDG får en oppslutning på 4,7 prosent.

Les også: Moxnes med blankt nei til regjering: - Går ikke i den fella

- Egentlig ikke viktig

Aardal viser til at Venstre i tre av målingene er under sperregrensen. KrF er under fire prosent i to målinger, mens MDG og Rødt er over sperregrensen på alle.

- Jeg har en følelse av at alt dette snakket om sperregrensen i forbindelse med regjeringsspørsmålet, egentlig ikke er så viktig, sier professoren, og viser til at selv om både Rødt og MDG nedjusteres til 3,9 prosent, så er det et rødgrønt flertall i målingene.

Les: NRK-Bjurstrøm får hets i sosiale medier: - Smått frastøtende aggressiv

- Det ser ikke ut som at det spiller noen rolle for det totale bildet. Det som da gjenstår som det store spenningsmomentet, er om Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV alene klarer å få flertall - for der kan det gå på marginene, legger han til.

I denne ukens målinger har ikke de tre rødgrønne partiene flertall. De får til sammen 81 mandater (85 er flertall), og er avhengig av støtte fra enten MDG eller Rødt.

Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne valget

- Vil vri seg i smerte

- Men Erna Solbergs sjanse til gjenvalg, er vel ganske liten?

- Ja, det er jo de som sier at det må et mirakel til sånn som det nå ser ut. Hvis hun skulle klare det så er det en meningsmålingsbransje som kommer til å vri seg i smerte. Det er så mange meningsmålingsinstitutter nå, at sannsynligheten for det er enormt liten, sier Aardal.

Målingene har i lang tid vist et rødgrønt flertall.

- De borgerlige partiene er avhengig av alle fire partiene. Vi ser at de to minste partiene og Frp peker litt opp, men pila peker ned for Høyre, sier han.

Høyre har denne uken et gjennomsnitt i målingene på 18,7 prosent.

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

- Historisk veldig svakt

Men selv om Arbeiderpartiet ligger an til å få regjeringsmakt, går partiet mot et av sine dårligste valg noensinne.

- Spørsmålet er om de slår 2001-valget, da de fikk 24,3 prosent, som var det dårligste valget siden 1924. Nå er ukesnittet på 24,4, og det er historisk veldig svakt, sier han.

Aardal viser til at også Høyre og Arbeiderpartiet, som landets to største styringspartier, totalt sett ligger an til å gjøre det dårligste valget noensinne.