*Nettavisen* Nyheter.

Profilert Hizbollah-kriger drept i rakettangrep

Israel gleder seg over at Hizbollah-krigeren Samir Qantar er drept i et rakettangrep ved Syrias hovedstad Damaskus, men vil ikke kommentere hvorvidt Israel sto bak angrepet.

20.12.15 08:15

– Det er godt at mennesker som Samir Qantar ikke skal være en del av vår verden, sier Israels bygge- og boligminister Yoav Gallant til israelsk radio.

På spørsmål om Israel utførte angrepet, svarer han:

– Jeg verken bekrefter eller avkrefter noe i denne saken.

Andre israelske tjenestemenn vil ikke kommentere saken.

Fange i Israel

Samir Qantar satt lenge i israelsk fengsel, men ble løslatt under en fangeutveksling med Hizbollah i 2008. Under fengselsoppholdet fikk han stor symboleffekt for Hizbollah, og hans løslatelse ble en betingelse for at bevegelsen gikk med på fangeutvekslingen.

Det er ikke kjent hvilken rolle Qantar har hatt i borgerkrigen i Syria, men ryktene sier at han var en lederskikkelse i en av militsgruppene som kjemper for Syrias president Bashar al-Assad.

Angrepet skjedde natt til søndag i forstaden Jaramana like utenfor Damaskus. En rekke raketter skal ha truffet en bygning der Qantar oppholdt seg, og flere personer skal ha blitt drept.

– Terrorister

Statlige syriske medier melder at «terroristgrupper» sto bak angrepet, men allierte av den syriske regjeringen hevder ifølge nyhetsbyrået Reuters at eksplosjonene skyldtes et israelsk angrep.

Samir Qantars bror, Bassam Qantar, har bekreftet at broren er død.

– Med stolthet sørger vi over martyrdommen til lederen Samir Qantar, og vi er beæret over å forenes med familien av martyrer, skriver broren på Facebook.

– Langdistanseraketter

NDF-militsen, som Qantar trolig har vært en del av, beskylder også Israel for å ha stått bak søndagens blodige angrep.

– To israelske kampfly utførte angrepet som var rettet mot bygningen i Jaramana og traff den med fire langdistanseraketter, heter det i en uttalelse.

Israel vil formelt ikke blande seg i krigen i nabolandet, men har ved flere tilfeller utført angrepet på syrisk territorium. Sikkerhetskilder har begrunnet angrepene med at Israel vil hindre Hizbollah i å skaffe seg avanserte våpen fra Damaskus eller angripe Israel fra syrisk territorium. (©NTB)

Annonsebilag