*Nettavisen* Nyheter.

Profilert politileder siktet for grov korrupsjon

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Mandag ble politilederen Eirik Jensen (56) pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Bildet er tatt i forbindelse med en pressekonferanse om gjengkriminalitet i Oslo i september 2007.

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Mandag ble politilederen Eirik Jensen (56) pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Bildet er tatt i forbindelse med en pressekonferanse om gjengkriminalitet i Oslo i september 2007. Foto: Lise Åserud

06.03.14 15:19

Politilederen Eirik Jensen (56) har i en årrekke vært en spydspiss i kampen mot organisert kriminalitet. Nå sitter han i varetekt, siktet for grov korrupsjon.

Den profilerte polititoppen ble pågrepet i Oslo mandag. Han ble da satt på glattcelle på Bærum politistasjon i Sandvika, bekrefter hans forsvarer Jens-Ove Hagen.

Tirsdag ble Jensen framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Der ble han fengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon, og med brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.

– Det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov korrupsjon, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker til NTB.

– Vi skal nå gjennomføre en etterforskning for å belyse saken så godt som mulig for å få bekreftet eller avkreftet mistanken, sier hun.

Nekter straffskyld
Jensen nekter straffskyld i saken, opplyser forsvareren. Politilederen var inne til avhør mandag, men har ifølge forsvareren ikke fått innsyn i hvilke beskyldninger som ligger til grunn for siktelsen mot ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

LUKKEDE DØRER: Politilederen ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører og kjennelsen er unntatt offentlighet. Foto: (Scanpix)

– Han vet at han er siktet for korrupsjon, uten å vite nærmere hva det skulle gå ut på. Han har ikke fått innsikt i grunnlaget, og han har ikke fått forelagt påståtte forhold som han kan tilbakevise eller kommentere, sier Hagen til NTB.

Ifølge ham opplever Jensen dette som tungt.

– Han sliter med dette. Han synes det er en stor ekstrabelastning ved siden av det å være varetektsfengslet i fullt isolat. Han ønsker å bli konfrontert med det han er beskyldt for, slik at han kan svare på det.

Etterforskning i startfasen
Fengslingsmøtet tirsdag gikk i hemmelighet og ble ifølge NRK meldt inn til Oslo tingrett på kort varsel.

Etterforskningsleder Øyen understreker overfor NTB at etterforskningen helt i startfasen.

– Det er en omfattende etterforskning. Det er en rekke etterforskningsskritt som skal gjøres, og det vil ta tid, sier hun.

– Saken er høyt prioritert, og vi anser den som alvorlig, sier Øyen.

Fakta

Eirik Jensen

Ifølge VG skal Jensen ha blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen av en større narkotikasak.

I narkotikasaken er blant annet en mann i 40-årene siktet, ifølge avisa. Denne mannen har i avhør erkjent oppbevaring av en stor mengde hasj. Vedkommende har sittet varetektsfengslet i flere uker.

Sentrale posisjoner
Eirik Jensen har i en årrekke vært en betrodd medarbeider i Oslo politidistrikt, og han har hatt flere sentrale posisjoner. Som leder for gjengprosjektet X-ray har han deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden. Jensen var også med på å opprette avdelingen Spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt.

Den siste tiden har Jensen arbeidet som rådgiver i politimesterens strategiske stab.

– Dette er meget alvorlig og fryktelig trist, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt om saken.

«En bauta»
Den tidligere spaneren Johnny Brenna kaller Jensen en «bauta» og sier han har vært helt sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge.

– Han har slåss mot organisert kriminalitet i en mannsalder, sier Brenna til Dagbladet.

– Påstandene som kommer fram nå, er derfor rystende, uansett hva som er sant eller ikke. Det er altfor tidlig å spekulere på om siktelsen er riktig eller en form for misforståelse, sier han. (©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.