RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prognosen for verdensøkonomien økes videre

Sist oppdatert:
Ting tyder på at verdensøkonomien kan komme til vokse med hele 3 prosent neste år, etter at prognosemakerne igjen øker sine vesktestimater for USA. Troen på Europa og Asia øker også
Ifølge Bloomberg News mener organisasjonen for økonomisk samarbeid, OECD, nå at veksten for de 30 medlemslandene som blant annet omfatter USA, Japan, Tyskland, Frankrike og Sør-Korea, kan komme opp i 3 prosent i 2004 og 3,1 prosent i 2005. I år er veksten ventet å ende på 2 prosent.

Det er spesielt i USA at troen på vekst neste år er sterkt økende, og estimatene justeres nesten opp ukentlig.

Ifølge Bloombergs seneste rundspørring blant 63 økonomer så ventes det i snitt en vekst på 4,4 prosent i USA neste år, mot 4,1 prosent ved forrige rundspørring i midten av november. I år er veksten ventet å ende på 3,1 prosent, som er den sterkeste siden 3,7 prosent i 2000.

Det går saktere i Europa, og EU-kommisjonens siste prognose er på på en vekst på 1,8 prosent neste år, mot kun 0,4 prosent i år.

Den amerikanske analysegruppen The Conference Board har nylig oppjustert sin prognose for den amerikanske økonomien fra 5,2 prosent til 5,7 prosent for 2004, mens de asiatiske økonomiene er ventet å vokse med 4 prosent, og Europa med 2 prosent, ifølge Bloomberg. Det skal gi en global vekst på 3,5 prosent i 2004.

Kina er ventet å vise en vekst i år på 9 prosent, men noen økonomer frykter at dette kan falle noe til neste år, og prognosene ligger i området 8 til 9,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere