Programlederen i radioprogrammet «Radiokabinettet» trekker seg nå etter det siste døgnets hendelser knyttet til deres hets av Senterungdommens leder Sandra Borch.

- Vi har hatt et møte og diskutert framtida til programmet. Programlederen for det aktuelle programmet har trukket seg. Det er kjipt, men forståelig. Det er nok den rette løsningen. Programmet vil forhåpentlig fortsette likevel, sier redaktør for Radio 3 i Bodø, Tommy Novik, til NRK.

Det var i går det kom frem at medlemmene i radioprogrammet onsdag hadde omtalt Borch i svært lite hyggelige ordelag. Blant annet ble det sagt følgende:

«- Vi må skaffe fellingstillatelse på Sandra Borch." og "- Forskere har funnet ut at hennes stamme, som innvandret fra Finland for 10-12.000 år siden, er da heller ikke etnisk norsk eller tilhører den norske fauna.I tillegg er hun heller ikke utrydningstruet eller spesielt genetisk egnet for videre reproduksjon. Jeg forslår at hun må skytes slik at hun slipper å lide.»

Anmelder til PFU
Uttalelsene som kom i i løpet av en direktesending onsdag, skapte raskt nasjonal oppmerksomhet. Borch selv beskrev det som «det groveste jeg har vært borti».

- Jeg har hørt klippet og synes det er svært grovt. Jeg er vant til å få høre litt av hvert, men dette er nok det groveste jeg har vært borti, sa Borch.

Nå har Senterungdommens leder bestemt seg for å melde saken til PFU (Pressens Faglige Utvalg), skriver NRK.

- Først melder jeg saken inn for PFU, og så skal jeg vurdere om jeg vil politianmelde saken, sier Sandra Borch til NRK fredag.

- Ren sjikane
Også generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, reagerer nå sterkt mot hetsen.

- Noen må tåle mer spøk enn andre, men dette er ikke spøk. Det er ren sjikane som ikke har noe med humor å gjøre, sier Kokkvold til an.no.

Første punkt i Vær varsom-plakatens fjerde kapittel handler om saklighet og omtanke i media.

- Gjelder disse reglene i like stor grad i humorprogram som ellers i media?

- Det er naturligvis mye høyere terskel i humorprogram enn ellers i nyhetsjournalistikken, men det betyr ikke at humorprogrammene ikke omfattes av Vær varsom-plakaten, sier Kokkvold.

Han beskriver slike programmer som en form for journalistikk.

- Aktørene må derfor ha et visst skjønn. Denne saken er et eksempel på ekstremt usaklig formidling, sier Kokkvold.

Les flere saker fra Nordlys og Avisa Nordland!