RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Programmert til å dø

Printere fra store og kjente aktører slutter å virke når produsenten bestemmer det.

Mange blekkskrivere har en skjult mekanisme som gjør at den slutter å fungere lenge før den er utslitt.

Store fabrikanter som Canon, Epson og HP blir nå kritisert for å tvinge sine kunder til innkjøp av ny skriver lenge før den gamle er utslitt.

Dør etter et visst antall sider
Mange skrivere inneholder et telleverk som holder rede på hvor mange utskrifter man har gjort. Etter et visst antall, som er forhåndsprogrammert av produsenten, slutter skriveren å virke.

Forklaringen produsentene gir, er at blekkskrivere inneholder et filter, som skal fange opp overskuddsblekk. Etter en stund fylles dette filteret opp og man risikerer en blekklekkasje fra skriveren. Telleverket er satt inn for å skåne kundene før blekksøl.

Får kritikk
Eksperter på området kritiserer imidlertid denne ordningen. Grensen er satt alt for lavt, skriver det tyske fagbladet C'T.

De skriver i sin nyeste utgave at en bruker opplevde at skriveren døde etter en stunds bruk. Han søkte seg frem på internett og fant der en metode for å nullstille telleverket. Han har nå fortsatt å benytte skriveren problemfritt i tre måneder.

Epson hevder at kundene svært sjeldent opplever at skriveren stopper opp fordi telleverket har nådd sitt estimerte antall utskrifter. Canon hevder at de har lagt inn et varsel som kommer i god tid før skriveren tar kvelden.

Egentlig helt unødvendig
I teorien kan forbrukeren selv skifte det omtalte filteret. Men tilgjengeligheten på slike filtre er lik null og vanskelighetsgraden for selve operasjonen er høy.

Om man skulle være så heldig å finne noen som selger erstatningsfiltre, er prisen imidlertid høy sammenlignet med innkjøp av en ny skriver.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere