Til NRK sier Furuholmen at dommerne tidlig ga signaler om at dødsdommen fra første runde skulle opprettholdes.

- Massive brudd på menneskerettigheter
- I denne saken har det vært massive brudd på menneskerettigheter og fravær av bevis. Prosessen har blitt styrt av økonomiske interesser, sier Furuholmen til nyhetskanalen.

Militærdomstolen i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo fant torsdag Joshua French og Tjostolv Moland skyldige på samtlige tiltalepunkter i ankesaken. De to nordmennene ble igjen dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje og konspirasjon til en forbrytelse. I tillegg fikk begge 20 års fengsel hver for besittelse av ulovlig militært våpen.

Dømt til å betale 2,8 milliarder kr
Norge, som avviser å være part i saken, ble sammen med Moland og French dømt til å betale 500 millioner dollar til Kongo, skriver VG Nett. Beløpet tilsvarer rundt 2,8 milliarder kroner.

- Ikke spioner for Norge
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han ikke bare reagerer på dødsdommen på et prinsipielt grunnlag, men tar også sterkt avstand fra at de to er dømt for spionasje til fordel for Norge. Han avviser videre at den norske stat står ansvarlig for erstatningen.

LES OGSÅ: Støre reagerer sterkt på ny dødsdom

Morten Furuholmen viser overfor NRK til garantiene fra Norge om at de to ikke er spioner og det faktum at de likevel ble dømt til døden også for spionasje og at Norge er saksøkt og sier det ikke nytter «å nå fram på rasjonelt nivå».

- Skyldspørsmålet kan ikke endres
Furuholmen sier torsdagens dom blir anket og at han håper ankesaken blir ført i Kongos hovedstad Kinshasa, men at han tror landets høyesterett i stedet vil ta sete i Kisangani i neste runde. Han tror French og Moland blir holdt der inntil videre som en økonomisk sikkerhet.

Advokaten peker på at skyldspørsmålet ikke kan endres, men at det er mulig å oppheve dommen eller endre den på grunn av saksbehandlingsfeil, melder NRK.

LES OGSÅ: Moland og French dømt til døden igjen

- Et overgrep
Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, fulgte ankesaken fra pc-en i sitt hjem på Vegårshei.

- Jeg blir sint av å se et sånt overgrep, sier han til TV 2 Nyhetene om dommen mot sønnen og Joshua French. Han betegner retten og landet som korrupt.

- Lever ikke et år i fengsel der
Han ser bare to mulige utfall av saken:

- Enten blir det en løsning og de to kommer hjem, eller så ligger de i Afrikas jord. De lever ikke et år i fengsel der nede, sier han.

Knut Moland sier han holder utenriksminister Jonas Gahr Støre ansvarlig for sønnens videre skjebne.