Gå til sidens hovedinnhold

Protest-sykler til Oslo

Frank Hugo Ådland (49) mener Trygdeetatens Innkrevingssentral har ødelagt livet hans. Nå sykler og går han til Oslo for å konfrontere arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen om saken.

- På nyttårsaften satte jeg meg ned i en stol og tårene trillet. Utenfor var det glade barn som gikk nyttårsbukk, men jeg kunne ikke åpne døren. Jeg hadde ingenting å gi dem. Da bestemte jeg meg for å gå til Oslo, sier Ådland til iBergen.no.

49-åringen fra Straume på Sotra kom opp i gjeld etter en bidragstvist på slutten av 80-tallet. Siden den gang har han hatt sitt svare strev med å skaffe penger til å overleve.

-Bryr seg ikke om folk
Turen over fjellet for å møte arbeidsministeren, gjør 49-åringen av sterk vilje til å fortelle om et problem som han ikke er alene om å ha.

- De bryr seg ikke om hva folk har å betale av andre regninger. Det fører til at gjelden vokser og en blir til slutt gjeldsslave. Det kan jeg ikke finne meg i.

Ådland fikk i juni brev fra Trygdeetatens Innkrevingssentralen om at de skulle trekke 2500 kroner fra lønnen hans. Protestene tok fem måneder å få igjennom.

- Så fikk jeg brev om at de hadde opplysniger som tilsa at jeg fikk mer i lønn enn jeg hadde oppgitt, og ville trekke meg 1500 kroner i måneden. Jeg klaget igjen og de etterkom klagen.

Ådland sendte så et nytt brev der han tilbudte seg å betale 820 kroner i måneden.

- Fikk da til svar at trygdeetaten ikke kunne finne grunnlag for å pålegge arbeidsgiveren min et trekk på 820 kroner. Men jeg kunne få en innbetalingsblankett. Betalte jeg ikke denne ville det komme et straffegebyr på over 800 kroner på toppen. Først finner de ikke grunnlag for lønnstrekk, så skal de ha meg til å betale dobbelt om jeg ikke kan betale regningen?

Det siste brevet fra Innkrevinssentralen krevde et trekk på 6500 kroner fordi lønnen til Ådland var så høy.

- Jeg jobbet som turbilsjåfør og hadde høy inntekt i tre måneder. Resten av året var inntekten tilsvarende lav. Men de tok de ikke hensyn til, sier han til iBergen.no.

Ødela firmaet
Ådland fikk hjelp av Aetat og Trygdekontoret til å etablere sitt eget transportfirma. I to år ble dette drevet og begge årene fikk Ådland igjen på skatten for firmaet.

- Men begge årene tok Innkrevingssentralen pengene. Jeg måtte til slutt gi opp firmaet, kunne ikke drive det når jeg aldri hadde penger, forteller han.

Må nok haike et stykke
Planen var å gå over fjellet, men det kalde været har fått han over på sykkelsetet den første dagen.

- Jeg skal sykle til Voss, så må jeg nok haike over fjellet og gå fra Gol og ned til Oslo. Jeg kan ikke sette liv å helse på spill med å gå over fjellet på denne tiden av året. Målet er jo å komme fram, sier han.

0540 startet han på sykkelturen fra Straume, og da iBergen.no tok kontakt i 10- tiden, var han kommet til Arna.

Hva skal du si til Hanssen?
- Jeg skal legge fram saken min og fortelle at jeg ikke er alene. Det er staten som krever inn pengene fra oss, og da er det også de som gjør oss til gjeldsslaver. Forskjellen fra meg til mange andre, er at jeg ikke klarer å sitte i stolen hjemme å bare godta, sier Frank Hugo Ådand.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett