RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Protestene fortsetter i tettstedet Ferguson. Dette bildet tatt mandag viser en demonstrant som er i ferd med å bli innbragt av  politiet.
Protestene fortsetter i tettstedet Ferguson. Dette bildet tatt mandag viser en demonstrant som er i ferd med å bli innbragt av  politiet. Foto: Joshua Lott (Reuters / NTB Scanpix)

Protestene fortsetter i Ferguson

Sist oppdatert:
Politiet i Ferguson forberedte seg på enda en natt med uro etter drapet på en ubevæpnet 18-åring forrige uke.

Politiet i Ferguson forberedte seg tirsdag på det verste etter drapet på en ubevæpnet 18-åring forrige uke. Men protestene forløp rolig og fredelig, iallfall inntil midnatt.

CNN, som dekker situasjonen kontinuerlig, viste i 23-tiden lokal tid mellom 100 og 200 mennesker som vandret opp og ned West Florissant Avenue under politiets vaktsomme blikk mens de ropte slagord mot politiet. Politiet tvang dem til å holde seg i konstant bevegelse.

Tidligere har politiet tatt i bruk tåregass og gummikuler mot demonstrantene når protestene tok en mer aggressiv vending etter solnedgang, men tirsdag var stemningen mer avslappet, ikke minst fordi politiet holdt en lavere profil.

Både guvernør Jay Nixon og USAs justisminister Eric Holden appellerte til befolkningen i St. Louis-forstaden om ro etter en urolig natt da 57 mennesker ble pågrepet og enda en mann ble drept av politiet i en separat episode.

Demonstrasjonene har ført med seg plyndring av butikker, men butikkeierne selv sier at de som står bak, er individer som står fjernt fra demonstrantene og som ønsker å provosere politiet.

Raner skutt

En 23 år gammel afroamerikansk mann ble skutt etter at han forsøkte å rane en butikk i St. Louis, seks kilometer unna Ferguson. Mannen kom i håndgemeng med eieren av butikken, som tilkalte politiet.

To polititjenestemenn kom til stedet, men raneren nektet å legge ned kniven han fektet med, og ropte til politiet at de skulle skyte ham. Han var i ferd med å angripe dem da han ble skutt, ifølge politiet.

Selv om episoden trolig ikke hadde noe med drapet på Michael Brown og protestene å gjøre, er det frykt for at den kan bidra til å øke raseriet mot det mange oppfatter som et mønster av politiets overdrevne maktbruk mot minoritetene.

Kunne smitte

– Det kunne skje. Folk her kommer ikke til å sitte stille og la seg myrde uten å reagere, sier en 66 år gammel pensjonist i Ferguson.

Andre spurte hvorfor politiet ikke først tok i bruk elektrosjokkvåpen mot mannen som så ut til å være mentalt ustabil, i stedet for skarpe skudd.

Demonstrantene i Ferguson krever stadig mer høylytt at politimannen som skjøt Brown, Darren Wilson, blir siktet og pågrepet. Wilson er suspendert med lønn og har gått i dekning.

Men det har også kommet støtte til Wilson på Facebook og i en mindre demonstrasjon i sentrum av St. Louis.

Gransker drapet

Både St. Louis-politiet, FBI og USAs justisdepartement gransker drapet, men det er fortsatt uklart akkurat hva som skjedde.

Ifølge politiet prøvde Brown å gripe fatt i Wilsons våpen gjennom bilvinduet, men en venn av Brown sier at Wilson tok tak i ham gjennom vinduet og etterpå da Brown trakk seg unna med hendene i været.

En uavhengig obduksjon som er bestilt av familien til Brown, viser at han ble skutt seks ganger, to av dem i hodet.

Uansett har drapet avdekket den spente stemningen mellom det svarte flertallet i Ferguson og den hvite politistyrken, og vakt til live en nasjonal debatt om rasemessig ulikhet i det amerikanske justissystemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere