*Nettavisen* Nyheter.

Protestene sprer seg utenfor Bangkok

Foto: Stig MArtin Solberg (Mediehuset Nettavisen)

Politihovedkvarteret omringet.

27.11.13 21:31

Bangkok (Nettavisen/NTB-AFP-Reuters): Samtidig sprer protestene seg utover fra hovedstaden.

- Klokken 14.00 norsk tid skal protestleder Suthep holde tale ved det store regjeringskvartalet Chaengwattana Government Complex nord i byen, sier Satit Woynonstaey til Nettavisen.

Han opplyser at dagens store demonstrasjoner vil fortsette torsdag og enda lengre om nødvendig.

- Fra nå av konsentrerer vi oss om tre hovedprotestområder, Demokratimonumentet, Chaengwattana Government Complex og Finansdepartementet, sier Satit.

Rundt 25 provinsrådhus, hovedsakelig i den sørlige delen av landet der opposisjonen står sterkt, ble invadert av demonstranter onsdag. Blant stedene demonstrasjonene nå omfatter, er turistøya Phuket.

- Vi gir ikke opp selv om statsministeren går av eller oppløser nasjonalforsamlingen. Vi stopper først når makten er i folkets hender, sa protestleder Suthep Thaugsuban i en tale til demonstranter i Bangkok.

Dagen før hadde han tatt til orde for å opprette en ny statsadministrasjon uten valg.

- Hvis vi ødelegger Thaksin-regimet, skal vi opprette et folkeråd med representanter fra hver eneste sektor. Så vil vi la folkerådet plukke ut gode folk til å være statsminister og ministre, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Politihovedkvarter
Hovedkvarteret til Thailands sentrale politistyrke ble evakuert onsdag etter at over 1.000 demonstranter omringet bygget. Tusener av demonstranter hadde tidligere på dagen marsjert mot andre departementsbygninger i Bangkok som ledd i forsøket på å styrte regjeringen.

Departementet for spesialetterforskning, DSI, tilsvarer det amerikanske FBI og holder til i et regjeringskompleks som også omfatter skattedirektoratet, innvandringsmyndighetene og kontoret for landrettigheter.

Det var DSI som nylig siktet protestleder og tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban for den rollen han spilte i 2010, da over 90 personer mistet livet i et militært oppgjør med tilhengere av den tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Thaksin er den nåværende statsministerens bror.

Flere departementer
Demonstrantene har siden mandag okkupert finansdepartementet, og tirsdag ble også tre andre departementer satt ut av spill – turistdepartementet, landbruksdepartementet og samferdselsdepartementet.

Onsdag var planen å utvide aksjonen ved å omringe arbeidsdepartementet, industridepartementet, forskningsdepartementet, handelsdepartementet og helsedepartementet.

- I dag ber jeg folk om å møte opp i enda større antall», skrev Suthep på Facebook.

- Vi skal få slutt på Thaksin-regimet, tilføyde han.

Thaksin er hovedfienden
Suthep har tidligere vært en lederfigur i opposisjonspartiet Demokratene, men har nå trukket seg fra nasjonalforsamlingen for å lede demonstrasjonene mot statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering.

Yingluck er søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå er i eksil. Demonstrantene mener det fortsatt er Thaksin som i praksis styrer landet.

Flere beskylder ham for å planlegge et statskupp.

- Hvis det ikke blir et militærkupp, så blir det et folkekupp, sier utdanningsminister Chaturon Chaisaeng.

Det har vært 18 militærkupp i Thailand siden den eneveldige monarken ble styrtet i 1932. Det foreløpig siste kuppet fant sted i 2006 da Thaksin ble styrtet.

Neppe militærkupp
Eksperter mener imidlertid det er usannsynlig at hæren vil gripe inn denne gangen med mindre opptøyene blir voldelige. Det skyldes den kraftige internasjonale fordømmelsen det forrige kuppet ble møtt med.

Demonstrasjonene som nå pågår, har hittil i all hovedsak vært fredelige.

Suthep leder nå demonstrasjonene fra et kontor i det okkuperte finansdepartementet. Han gir klare signaler om at han er villig til å sette det demokratiske systemet til side. (©NTB)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag