RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nytt dødsfall etter politivold utløste nye protester i USA, her Grand Central Terminal på Manhattan i New York.
Nytt dødsfall etter politivold utløste nye protester i USA, her Grand Central Terminal på Manhattan i New York. Foto: Adrees Latif (Reuters / NTB Scanpix)

Protester etter nok et politidrap i USA

Sist oppdatert:
Amerikanske myndighetene vil granske om det er riktig at den hvite politimannen som drepte en ubevæpnet svart 43-åring i New York, skal slippe tiltale

En storjury i New York har besluttet at politimannen Daniel Pantaleo slipper tiltale, etter at han tok kvelertak og drepte seksbarnsfaren Eric Garner under en pågripelse i juli.

Gamer var mistenkt for ulovlig sigarettsalg og motsatte seg pågripelse. Det endte med at han ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Opptaket viser hvordan Pantaleo tok kvelertak på 43-åringen, noe som er ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter.

Kvalt til døde

Garner hadde astma og opptaket viser at han stønnet at han ikke fikk puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept som et resultat av politiets maktbruk.

– Det var aldri min intensjon å skade noen, og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sier Pantaleo i enn kunngjøring.

Protestmarsj

Dødsfallet utløste protester, og det samme gjorde storjuryens beslutning om at politimannen slipper tiltale.

New Yorks borgermester Bill de Blasio gikk onsdag ut med en oppfordring til byens innbyggere om å nøye seg med fredelige protester.

Borgerrettsforkjemperen Al Sharpton gjorde det samme, men varsler samtidig en protestmarsj i Washington 13. desember.

– Vi har ingen tillit til den lokale påtalemyndigheten, for de arbeider hånd i hånd med det lokale politiet, sa Sharpton under en pressekonferanse onsdag. Ved hans side satt Garners enke og mor.

– Hvem skal være julenisse for barna mine denne jula, sa enken Esaw Garner.

Føderal etterforskning

USAs justisminister Eric Holder har varslet føderal etterforskning i saken.

– Vi vil gjennomføre en uavhengig, grundig, skikkelig og rask etterforskning, sier Holder.

– I tillegg til å gjennomføre vår egen etterforskning, vil justisdepartementet gjøre en fullstendig gjennomgang av materialet som ble innhentet i den lokale etterforskningen, sier han.

Frykter opptøyer

President Barack Obama har også kommentert storjuryens kjennelse, som kommer kort tid etter en tilsvarende avgjørelse i Missouri der en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart tenåring i Ferguson.

Frifinnelsen utløste kraftige opptøyer, der hus og biler ble plyndret og påtent.

– Det er for mange tilfeller der folk ikke har tiltro til at alminnelige mennesker får en rettferdig behandling, sier Obama.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere