Gå til sidens hovedinnhold

Protestleder med brokete fortid

Nå snakker han varmt om ikke-vold - i 2010 satte han tungt bevæpnet opprørspoliti inn mot demonstranter.

BANGKOK (NTB-AFP): For sine tilhengere er Suthep Thaugsuban en redningsmann, for sine motstandere er han en trussel mot demokratiet.

Hver eneste kveld den siste måneden, har Thailands tidligere visestatsminister stått på barrikadene og holdt flammende taler mot statsminister Yingluck Shinawatras og hennes regjering.

For Suthep Thaugsuban er Yingluck bare en forlenget arm for sin 18 år eldre bror, landets tidligere president Thaksin Shinawatra som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Rett nok ble Yingluck valgt på demokratisk vis i 2011, men det skulle man knapt nok tro ut fra Sutheps retorikk.

Drapssiktet
For bare tre år siden var rollene byttet om. Da var det Suthep som var visestatsminister som satte sikkerhetsstyrkene inn mot Thaksin-tilhengere i Bangkoks gater.

De såkalte rødskjortene som demonstrerte krevde Thaksin gjeninnsatt, noe som ble slått hardt ned på.

87 mennesker ble drept og over 1.200 ble såret i gateslagene som fulgte, noe som førte til at Suthep har en drapssiktelse hengende over hodet.

Korrupsjon
Som landbruksminister noen år tidligere var han innblandet i en korrupsjonsskandale som bidro til at Det demokratiske partiet måtte gi slipp på regjeringsmakten.

I 2009 ble han kastet ut av nasjonalforsamlingen etter at det ble avslørt hvordan et medieselskap han var medeier i hadde sikret seg grunnlovsstridige pengebidrag fra staten.

Gandhi
At det nettopp er den 64 år gamle Suthep som nå står på barrikadene og tordner mot korrupsjon, kan nok derfor virke overraskende på noen.

Noe ironisk er det også at mannen som satte tungt bevæpnet opprørspoliti inn mot demonstranter i 2010, nå snakker varmt om ikkevoldstilhengere som Mahatma Gandhi og Nelson Mandela i sine taler.

Sutheps nærmeste støttespillere kommer fra Surat Thani-provinsen som han selv, og der er også familien hans er tungt inne i lukrativ, men miljømessig svært omstridt palmeolje- og rekeproduksjon.

«Folkeråd»
Får Suthep det som han vil, blir Thailands demokratiske valgte regjering erstattet med et «Folkeråd» med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir det imidlertid ikke.

Rådet skal lede landet i en overgangsperiode til forholdene ligger til rette for nyvalg. Hvor lang overgangsperioden skal være, eller hva som menes med at forholdene skal ligge til rette, er uklart.

Uavhengige observatører advarer mot Sutheps retorikk og ideer og mener at han i realiteten legger opp til et kupp. Det har Thailand hatt nok av tidligere, nærmere bestemt 18 kupp og kuppforsøk siden 1932. (©NTB)

VIDEO: Rundt 1000 demonstranter tok seg fredag inn på området hvor hæren har sitt hovedkvarter. Se video her.

HTML EMBED

BILDER FRA TWITTER: Se noen av bildene fra fredagens demonstrasjoner her.

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken