*Nettavisen* Nyheter.

Prøv deg som superhelt

Alle drømmer seg bort av og til når hverdagen er tøff. Nå kan du ta en velfortjent pause. Si hei til Joe, hovedpersonen i vinterens kanskje flotteste spill.

19.01.04 19:23

Joe er en vanlig person med en sykelig interesse for film og superhelter. Når han tar med kjæresten Sylvia på en av ”Captian Blue” (Joe sitt forbildet nummer en) sine filmer, skjer det noe merkelig. Slemmingen på skjermen kommer ut i salen og kidnapper Sylvia. Joe kan ikke bare stå og se på, og etter noen strakser henter ”Captain Blue” han inn i filmrullen. Endelig får Joe leve ut sin største fantasi; han forvandles til ”Viewtiful Joe” og skal redde den skjønne piken fra de onde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styr spesialeffektene selv
”Viewtiful Joe” er et actionspill av den gode, gamle sorten med en fastisk grafikk og noen kule ideer. Du tar altså kontroll over Joe, som når spillet starter bare er denne helt normale personen. Men etter en liten stund dukker Mr. Blå opp og lærer Joe en spesialbevegelse. Når VFX-måleren (viser hvor mye spesialenergi du har igjen) når et visst nivå, forvandles Joe om til sitt rødkledde alter-ego. Her kan han (og dermed også du) utføre spesialeffekter etter eget ønske.

Det første man lærer er slow-motion, som egner seg ypperlig mot fiender med raske bevegelser og til å løse forskjellige oppgaver. Et eksempel på dette er en veldig liten vanndråpe. Setter du spillet i sakte film, vil den nemlig vokse seg stor og aktivisere knappen som er under. I sin tidligere mikroskopiske størrelse var det noe man bare kunne drømme om. Spillet inneholder totalt tre VFX effeter, i tillegg til slow-motion har man mach-speed som gjør at Joe beveger seg veldig fort, og zoom hvor en kan zoome inn og ut og samtidig utføre forskjellige spesialangrep.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grusomt vanskelig, men gøy
Superhelter flest elsker jo som kjent å slåss, så det er dette store deler av spillet dreier seg om. Det er en knapp for å slå og en for å sparke, kontrollen er med andre ord verken forferdlig avansert eller vanskelig. Og bra er det, utover i spillet får man nemlig mer enn nok å holde styr på. Fiender renner inn fra alle kanter, og samtlige har lyst til å gjøre kål på deg. Heldigvis har man på de to laveste vanskelighetsgradene et ikon som sier hvor angrepene kommer fra (så en rekker å komme seg unna, ”Superheroes don`t block”), men økes utfordringsnivået, er dette en luksus man må leve uten.

Men noe sier meg at de færreste vil komme så lang som å ønske og spille gjennom ”Viewtiful Joe” etter en runde på ”Adult”. Riktignok har man det utrolig gøy første gangen gjennom, men for folk flest vil en gjennomkjøring være nok. Samtidig har de som gjør dette såpass peiling at de vet hva de går til. Hvis du ikke har skjønt det allerede, vanskelighetsgraden i dette spillet ligger et par hakk over det meste vi har sett i det siste. Er det ett spill som kan få voksne menn til å grine, er det dette. Heldigvis står belønningen i stil til prestasjonen. Fra og med ”Adult” og ut, åpnes en ny spillfigur første gang man kommer seg gjennom spillet på den valgte vanskelighetsgrad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vakkert
Grafisk er dette en perle. Gjennom en kombinasjon av 2d, 3d og cel-shading, blir vi presentert et produkt verden aldri har sett maken til. Den visuelle stilen ligner relativt mye på det vi kan se i japanske magna-filmer, og hele spillet går utrolig glatt. Musikken har superheltfilm-feelingen, mens lydeffektene er gode (selv om det man hører stort sett er slag og spark).

No pain, no gain
Alt i alt er ”Viewtiful Joe” et veldig bra spill som kan anbefales for de med høy smerteterskel når det kommer til vanskelighetsgrader (med andre ord, du skal klare ting, koste hva det koste vil) eller de som elsker litt småsære, men underholdende spill. Er du derimot ikke glad i titler som kan få deg til å rive ut håret, sparke bikkja, knuse kontrollen og alt det der, bør du kanskje se andre steder. Karakteren er beregnet på førstnevnte gruppe, resten kan sette den ned ett hakk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag