*Nettavisen* Nyheter.

Prøv luksuspasta

ITALIENSK: Blogger Christine Bussoli gir deg sine italienske favoritter Foto: Christine Bussoli

og andre italienske retter. Sjekk bloggerens tips.

19.04.13 16:41

(SIDE2):Vi utfordret vår blogger Christine, kvinnen bak Hvitstil, til å gi oss sine beste oppskrifter på italiensk mat. Hele denne ukens middager i familien Bussoli har bestått av italienske retter og delikatesser.

Under deler hun sine tips, triks og framgangsmåter til sine italienske favoritter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christine Bussoli

Pasta er noe av de beste som finnes, i følge min mann. På hver eneste reise vi er på velger han Italienske restauranter. Hans favoritt er spagetti vongole. Det er en deilig pastarett med bitte små hvite skjell. Veldig deilig, men i Narvik- der vi bor er disse skjellene så godt som umulig å få tak. Men vi lager gjerne våre egne alternativer. Pasta med blåskjell er en favoritt. Oppskriften vi bruker er som følger:

Pasta med blåskjell

Du trenger:

  • Ca. 5 fedd hvitløk
  • 5 sjalottløk
  • 1 chili
  • 1 bunt vårløk
  • Finhakk persille / bladpersille om du har
  • 1/2 flaske hvitvin eller øl
  • Eventuelt ½ lime
  • (Pepper etter smak)
  • 2 nett blåskjell
  • Pasta etter ønske

Slik gjør du:

Skyll under kaldt vann og rengjør skjellene. Plukk ut skjell som ikke lukker seg. Finhakk alt som skal freses i kasserollen. Fres alle løksorter, persille og chili til løken blir blank. Ta dette ut, for så å helle dette over når hvitvin og blåskjell er i kasserollen. Sett på lokk. La blåskjellene dampe til de er åpnet og møre. Rundt 4-5 minutter. Kast skjellene som ikke åpner seg. Kok pasta og hellkokekraft fra skjellene over ferdigkokt pasta. Pell ut muslingen fra blåskjellene og bland dem inn i pasta. Litt salt og ferskkvernet pepper. Spar eventuelle fine skjell til pynt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blåskjell Foto: Christine Bussoli

En annen rett vi er blitt veldig begeistret for er hummerpasta. En dag hadde de hummer på tilbud i nærbutikken til 99 kroner- men kun en igjen. Hva gjør man da når man er to som vil ha mat? Rensket den og laget hummerpasta. Det skal jeg love at smakte bra. Lyx til under hundrelappen!

Hummerpasta

Du trenger:

  • 7 fedd hvitløk
  • 1 hummer
  • Pasta
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Ta kjøttet ut av hummeren. Jeg beholdt klørne til pynt i retten. Skjær hvitløken i tynne skiver og stek den gylden og myk på mellom varme. Sett på pasta. Når pastaen nesten er ferdig legger du hummeren sammen med hvitløk i stekepannen og blander den med hvitløken og oljen. Hummeren skal ikke være lenge i stekepanne- da blir den seig (fres maks i ett minutt). Bland sammen pasta og hummer og pynt gjerne med persille. Server og nyt. Noen blir garantert imponert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hummerpasta Foto: Christine Bussoli

Begge rettene her vil smake fortreffelig med en hjembakt foccacia til. Min foccacia oppskrift er stor/ enorm, fordi jeg fikk den av en som jobbet på en restaurant. Del den gjerne opp.

Foccaccia

Dette trenger du:

  • 1 liter vann
  • ½ pk. tørr gjær
  • 2 never sukker
  • 1 neve salt
  • Olivenolje (ca. 2 dl)
  • Ca. 2 kg mel

Slik gjør du:

Ovn på 160 grader i ca. 24 minutter. Bland sammen mel salt og sukker. Ha gjær i linket vann. Ha i olje. Elt. Elt og elt litt til gjerne-mer enn 10 minutter. For hev i 30 minutter. Hell deigen på en stekeplate og dra den litt ut på stekeplaten. Prikk den litt utover med fingrene. Sett fingeren litt over turen på oljeflasken og spre god olje på deigen. Noen rosmarinblader smaker også godt. Strø på litt maldonsalt etter ønske. Variasjonene er mange. Du kan ha på oliven, tomatskiver eller annet man har i skapet. Etter hev i 30 minutter. Stek brødet i ovnen til det er gyllent over og under, min ovn er ganske dårlig, så det er vanskelig å angi tid. Følg med.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foccaccia Foto: Christine Bussoli

Skal man virkelig klaske til med godsaker- da kan man gjerne kjøre løpet ut med en deilig hvitløksdipp. Oppskriften er så enkel at man nesten ikke skulle tro at det kunne bli så godt. I all beskjedenhet......

Hvitløksdipp

Du trenger:

Glass hellmannsmajones

En persillebunt

3 fedd hvitløk

Stavmikses sammen. Hei og hå så godt det er sammen med foccacia og pasta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvitløksdipp Foto: Christine Bussoli

Biscotti, eller Biscotti de Prato som det heter, er fantastiske små kjeks som kan brukes til så mangt. Deilig til ettermiddagskaffen, nydelig til morgen espressoen og den perfekte vertinnegave. De er superenkle å lage og variantene er så mange som fantasien din tillater.

Deler av familien vår er fra Italia, så derfra har jeg fått en oppskrift som jeg tilsetter diverse nøtter og krydder. For min husbond er det pistasj-biscottiene som er de "ekte" biscottiene- men vi lager dem i mange varianter.

Biscotti de Prato

Grunnoppskrift:

  • 4 dl hvetemel
  • 2dl sukker
  • en tanke bakepulver/ under en halv ts
  • en tanke/under 1/2 ts salt
  • 3 egg (mine egg er alltid str. M)
  • 1 ts vaniljesukker

Varianter :

1: frøene av 1/2 vaniljestang, skallet på en appelsin, 100 g hasselnøtter, 100 g pistasj nøtter

2: 100g mørk sjokolade, 100 g kokos

3: 100 g rosiner, 1 gram safran

4: 100 g peanøtter

5: 100 g brente mandler

6: 1 pose anis

Slik gjør du det:

Bland alle tørre ingredienser i en bolle eller på bordet. Rør i eggene. Del deigen i 2 og trill ut to pølser eller en lang av hele deigen. Stekes i midten av ovnen på 175 grader i 25 minutter. Ta ut brødene, som nå har flyt litt utover og skjær dem i skrå skiver. Legg disse på en rist og stek dem i 30 minutter til på 150 grader. Tas ut og avkjøles. Husk at de blir veldig harde, så jeg anbefaler å spise de med kaffe eller kakao som de kan dyppes i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Biscotti Foto: Christine Bussoli

Perfekt å putte i et lekkert Norgesglass og gi i gave til selskapets vertinne. Flere ideer finner du på Hvitstil.

Christine

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.