RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Provoserende godt moteøye

Side2s lesere kåret Tina Haagensen til best kledd på Elles motefest. Les intervju med designeren her.

(SIDE2): Tina Haagensen er sjefsdesigner for Baron von Bulldog, Norges nye designeryndling og ble nylig kåret av Side2s lesere til Elle-festens best kledde.

Merker blikk
- Wow; jeg må ærlig talt si at jeg er litt overrasket, dog positivt selvsagt, for at jeg ble stemt frem som Elles-festens best kledde. Er det «Tina’s beundrere» på Facebook (startet av Camilla Dirdal) som har gått amok? Jeg fikk masse komplimenter i løpet av kvelden fra folk som var begeistret. Jeg hadde «slengt sammen» en kjole, kun laget av stoffrester, Heidi Bjørnsens designsko og mine gamle naglebelter fra 1982, forteller Tina Haagensen til Side2.

Hun fortsetter.

- Det at jeg kler meg med glimt i øyet tror jeg gir en positiv og uhøytidelig utstråling, som gjør at folk ikke blir provosert av mitt utseende. Jeg merker jo noen blikk som oser av negative vibber, men skitt au; jeg vet hvem jeg er og jeg velger å fokusere på alle de hyggelige og positive menneskene jeg møter, legger hun til.

Hvorfor tror du folk liker stilen din?
- Jeg tror godt at folk liker måten jeg kler meg på fordi den er leken, «quirky» og eksperimentell. Folk sier de blir inspirert til å prøve ut nye kombinasjoner av stoffer og farger. I tillegg er jeg opptatt av antimatching og «brudd» i antrekkene. Gjennom å eksperimentere med farger og plagg som egentlig ikke passer sammen, oppstår det spennende vinklinger. Og det er sikkert noen som ikke skjønner det i det hele tatt, ler Tina.

Hva er dine tips til et kult antrekk?
- En knelang kjole eller skjørt med masse vidde er kult med tyllskjørt under, skjorte og slips og en «krympet» blazer i barnestørrelse over, en strømpebukse der man kan sy på stoffblomster eller søte knapper på bena og så et par skyhøye platåsko for å bryte den søte looken. Eller en enkel supertight stretchkjole med ermer, til midt på leggen, med strømpebukser og skyhøye sko til, er kult.

Stylingen og tilbehøret har alt å si for Tina.

- Du trenger ikke stadig å fornye garderoben, for å få en bra look. Man kan utfordre seg selv til å ta en ny titt på klærne sine, kombinere dem på nye måter, eventuelt skaffe brukte og nye accessories for å freshe opp antrekket. Det er bullshit å ikke kunne bli sett i den samme kjolen flere ganger – utfordringen ligger i nye kombinasjonsmuligheter. Hvis man ifører seg plagg man er glad i og føler seg vel i, får man en flott utstråling, mener designeren.

Så legger hun til.

- Hvordan må du hele tiden ha nye ting og brenner av tid og penger på shopping, i stedet for å kjøpe ett dyrere kvalitetsplagg som man virkelig får et forhold til og kan elske i årevis?

Er nordmenn åpne for personlige stiler?
- Jeg tror at oppfatningen om personlig stil er veldig individuell. Jeg kjøper ikke påstander fra folk som sier de har en egen stil, når de ser ut som kopier av Kate Moss eller ambassadører for Kjedebutikker A/S!!! For meg er Advokat Hermansen, Cowboy-Laila, Sossen Krohg og Anna Piaggi eksempler på folk som gir blaffen i andres meninger, og understreker personligheten sin ved bruk av originale klær. Jeg snakker ikke om «god» eller «dårlig» smak her, det er et helt annet tema. Jeg lever etter Diana Vreeland’s gullkorn:«There’s nothing wrong with bad taste; it’s no taste I can’t stand!», sier Tina.

Hun blir provosert av den oppmerksomheten stilikonene får.

- Jeg kan selvsagt ikke påstå at folk som går «vanlig» kledd ikke har funnet sin egen stil. De fleste ifører seg klær de er komfortable med, og det trenger jo selvsagt ikke være outrert for å være personlig. Jeg har for eksempel noen kamerater som er hekta på jeans; de kommer med lange utredninger om de ulike buksene sine, så det ligger virkelig research bak. Jeg er lei av hvilken status Olsen-tvillingene og deres like har fått; man kan ikke åpne et blad eller en moteblogg uten at stilen deres blir kopiert. Og i kjedebutikkene flommer det over for å «gi deg stilen til Sienna» for slikk og ingenting. Med denne mentaliteten er jeg redd at man reduserer evnen til å tenke ut nye ting selv, og finne andre interessante inspirasjonskilder. Ikke minst er det et problem for oss som designer klær, som vi ikke tilbyr til H&M-priser.

«Jeg tror mange blir så lei av å se de samme tingene, at det å gå på loppis og gjenbruksbutikker blir som en skattejakt»

Tina innrømmer at hun har handlet brukt i over 20 år.

- Det er riktignok flott at second-hand og vintage har stabilisert seg som et alternativ til billigklærne. Jeg begynte å handle brukt i 1980, og da var det ikke særlig kult. Jeg tror mange blir så lei av å se de samme tingene, at det å gå på loppis og gjenbruksbutikker blir som en skattejakt etter unike ting som nettopp gir en personlig stil, forteller hun entusiastisk.

Hva er din motehit nå?

- Én av mine vinterfavoritter er Solveig Jacobsens «Geisha-kjole». Fantastisk print og fargekombos, brodert med Swarovski-stener. Den ville jeg brukt med mørke strømpebukser og mine Vivienne Westwood platåpumps fra 1991 - med andre ord: ganske basic til meg å være.

Les mer om Tina her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere